Лондонските компании за финансови услуги намаляват бройката на новоназначените служители в условията на финансовата криза и забавящата растежа си британска икономика, показват резултатите от проучване, предава Bloomberg.

Броят на свободните работни места, които са били добавени в сектора на финансовите услуги през март тази година е намалял с 23%, в сравнение със същия месец на 2007, съобщава британската консултантска компания в сферата на подбора на персонал Morgan McKinley в електронно писмо днес. Средната заплата в сектора на финансовите услуги е спаднала с 0.7 до 49.765 паунда (98.270 долара) през март, в сравнение с февруари.

Тази седмица Международният Валутен Фонд намали прогнозата си за растежа на британската икономика до 1.6% за настоящата и следващата година. Това е най-слабият темп на растеж от последната рецесия във Великобритания в началото на 90-те години на миналия век. Citigroup Inc. и Lehman Brothers Holdings Inc. вече обявиха уволнения на служители, тъй като намаляванията на стойността на активи и загубите, свързани с високорисковите ипотечни заеми в САЩ, достигнаха 230 млрд. долара в световен мащаб.

Royal Bank of Scotland Group Plc, втората най-голяма банка във Великобритания, ще освободи около 200 човека от подразделението си за корпоративно банкиране в резултат на финансовата криза, съобщиха вчера двама души, запознати с плановете на банката.

Броят на свободните работни места в Лондонското Сити намалял с 2% през март, в сравнение с февруари, показват данни на Morgan McKinley. Средният период за намирането на нова работа в основния финансов район на Лондон възлиза на 60 дена през март, което е с 10 дена повече, в сравнение със същия месец година по-рано.

Броят на свободните места бележи 18-процентен спад на годишна база през първото тримесечие на тази година. Проучването се основава на данни от повече от 200 компании за финансови услуги в Лондон, с изключение на застрахователи.