Европейската Централна Банка запази нивото на лихвите в еврозоната непроменено при 4% на годишна база. Действието отговори на очакванията на инвеститори и анализатори. Банката става реалност, на фона на повишението на нивото на инфлацията в зоната и наблюдаваното забавяне на ръста на икономиката й.

Така тя се разграничи в политиката си с решението на английската централна банка по-рано през деня да понижи нивото на лихвите за трети път от декември миналата година насам с 25 базови пункта.

Еврото, което по-рано през деня отбеляза значително повишение спрямо долара, достигайки нива от над 1.5900 долара, не регистрира съществена промяна след решението на централната финансова институция.

Към момента единната валута се разменя на нива от около 1.5880 долара за едно евро.

Европейските индекси се търгуват на отрицателна територия, като този, следящ представянето на петдесетте най-големи компании на "стария континент" - DJStoxx 50, загуби 1.44% от стойността си, до ниво от 3 640 пункта.

С най-много сред големите европейски индекси се понижи френският САС 40, загубил 1.6% от стойността си, докато немският DAX 30 се понижи с 1.4%.

Цената на суровия петрол, която вчера се повиши до нов исторически рекорд, регистрира известно повишение по време на европейската си търговия, добавяйки 55 цента към стойността си спрямо вчерашното си затваряне на щатските пазари до 111.42 долара за барел.