Ако не сте доволен от мобилния си оператор, от днес можете да го смените, като запазите номера си. Процедурата не би трябвало да отнема повече от десет дни, уверяват от Комисията за регулиране на съобщенията. Поне три месеца трябва да сте абонат на дадена мрежа, за да се прехвърлите към нова.

България е сред последните страни в Централна и Източна Европа, която въвежда системата за преносимост на мобилен номер. Очакванията са за бум на по-изгодни тарифни планове и по-високо качество на услугата, предава БНТ.

10 млн. потребители на мобилни услуги у нас ще могат внимателно да сравняват кой какво им предлага и да отидат при по-добрия оператор с номера, с който вече са известни сред приятели и колеги. Условията са да си изряден платец и да посетиш два офиса - на досегашния и бъдещия, избран от теб мобилен оператор.

Стъпките: да покриеш старите си задължение и дадеш 5 лева такса за подаване на заявление за прехвърляне на номера. Срещу това до два дни получаваш сертификат за съгласие от стария оператор. И с него отиваш в офиса на новия. Новата сим-карта се изработва в рамките на десет дни. А за няколко часа се активира.

Дали тази схема ще работи в полза на клиента, ще научим в крачка.

Към днешна дата ефектът на преносимост вече е осъществен, тъй като всички оператори, с цел да запазят своите клиенти, предлагат в близките два месеца нови тарифни планове и изгодни промоционални пакети.

Не се очаква навалица от желаещи с номера си да отидат при друг оператор. Статистиката в Централна и Източна Европа показва, че само около 3% от абонатите го правят.