AIG Romania, румънското подразделение за общо застраховане на най-голямата застрахователна компания в света - американската American International Group (AIG), отчита 94.3 млн. румънски леи оборот (28.2 млн. евро) за 2007 г., според предварителни данни на компанията, предава Ziarul Financiar.

Брутните премийни приходи на AIG Romania се покачват с 20% на годишна база през миналата година при положение, че компанията не предлага застраховки в сегмента на автомобилното застраховане, който е двигател на растежа при много от компаниите на пазара.

Нарастването на приходите на AIG Romani е напълно нормално и в унисон с тенденцията на пазара. Двигателите на растежа за компанията са общото застраховане, здравното застраховане, застраховките при злополука, както и финансовите застраховки, които включват застраховка Професионална отговорност и банкова застраховка, заявява Михнеа Тобеску, генерален мениджър на компанията.

Най-голямата застрахователна компания в Румъния през изминалата година е Allianz-Tiriac. На второ място се изкачва Omniasig, а Asiban остава трета. За 2007 г. Allianz-Tiriac е отчела оборот от 371 млн. евро, което е със 17% повече от предходната година.

Австрийските застрахователни групи са контролирали над 43% от румънския пазар през 2007 г., след като пазарният им дял през 2006 г. е възлизал на приблизително 30%.