Възможно е щатската икономика да продължи със слабото си представяне, сочи изследване на финансовото издание Wall Street Journal, направено сред водещи специалисти.

Отговорилите са в съотношение три към едно, че икономиката е в рецесия, като близо три четвърти от анкетираните са на мнение, че тя все още не е намерила своето "дъно".

Анкетата е направена от изданието въз основа на мнението на 55 икономисти от началото на годината.

То също така е първото излязло проучване след предприетите от Федералния резерв действия да се справят с кризата, обхванала паричните пазари, като сочи не особено позитивните нагласи на инвеститорите и мнението им, че направеното се е забавило значително във времето.

Около 80% от запитаните са изразили одобрение на предприетите от страна на резерва действия след кризата с финансовата компания Bear Stearns.

На въпроса кой, според тях, е най-големият риск пред бъдещето на щатската икономика, около 35% са отговорили, че това е по-нататъшното влошаване на състоянието на ипотечните пазари, докато 25% са отговорили, че заплахата се крие в силното свиване на потребителските разходи.

Продължаващата слабост на пазара на недвижими имоти в САЩ се сочи като заплаха номер едно от 13% от анкетираните.

Сякаш някак незасегнати обаче, от негативните очаквания остават щатските индекси към момента, като основните такива Dow Jones и S&P500 са едва на петнадесетина процента от постигнатите си исторически максимуми.

Много от анализаторите са на мнение, че с относително ниските си съотношения цена-печалба, те не са особено застрашени от значително понижение. Всички знаем обаче, че при силно влошаване на резултатите на щатските компании е доста възможно този сценарии бързо да се промени.

Лоши резултати изнесоха вече две от тридесетте компании на индекса Dow Jones - Alcoa преди няколко дни, с което бе открит щатския отчетен сезон и General Electric днес преди стартиране на щатската търговия.