Русия ще проведе първия си търг за разпределянето на бюджетни средства под формата на депозити между търговските банки на 16 или 17 април. Целта е подкрепа на ликвидността в банковата система, заяви финансовият министър на страната Алексей Кудрин, предава Reuters, позовавайки се на агенция Interfax.

"Средствата ще бъдат разпределяни за период от две седмици или повече. В първите две до три седмици такива търгове ще се провеждат ежеседмично, а след този период само при необходимост. Количествата на разпределените средства ще зависят от нуждите на пазара", заявява Кудрин пред журналисти във Вашингтон.

Този инструмент, управляван от Централната банка на Русия и Министерството на финансите, може да осигури ликвидност в размер на до 600 млрд. рубли (25.58 млрд. долара), според Кудрин.

Мярката ще даде възможност на банките с кредитен рейтинг не по-малък от "BB-" по S&P и "Ba2" по Moody's да получат бюджетни средства в размер на до 40% от техния капитал. Министерството на финансите очаква около 30 основни банки да вземат участие в аукционите.

Русия, чийто банки взеха назаем големи средства от чужбина, за да финансират растежа си, се справи относително добре с недостига на ликвидност през периода август-септември 2007 г. и избегна сериозните ликвидни проблеми, които засегнаха банковия сектор на съседен Казахстан.

Независимо от това, проблемите с ликвидността на международните капиталови пазари застрашават растежа на руските в повечето сегменти на пазара и вече поставиха правителството под напрежение спешно да осигури помощ.