Втората най-голяма банка по активи в Германия - Commerzbank AG, обяви, че печалбата й за първото тримесечие на годината е паднала с 54% вследствие на намаления на стойността на активи, свързани с ипотечната криза в САЩ. От финансовата институция предупредиха, че може да не постигнат финансовите цели за 2008 г., предава Bloomberg.

Нетната печалба на Commerzbank е намаляла до 280 млн. евро през първите три месеца на годината, в сравнение с 609 млн. евро, отчетени за същия период на предходната година, обяви днес базираната във Франкфурт банка. Финансовата институция е намалила с 244 млн. евро стойността на свои инвестиции през първото тримесечие, включително и на такива, свързани с високорискови заеми. Така общите загуби на банката от кредитната криза възлизат на 827 млн. евро.

CEO-то на Commerzbank Клаус-Петер Mюлер сподели, че тази година ще бъде “много трудно” за банката да достигне и надмине миналогодишната си печалба. Deutsche Bank AG, по-големият конкурент на Commerzbank, миналата седмица обяви първата си тримесечна загуба от пет години насам. Deutsche Bank имаше намаления на активи на стойност 2.7 млрд. евро. Най-големите частни и държавни германски банки са обявили намаления на активи за повече от 33 млрд. евро от юли насам.

Акциите на Commerzbank са загубили около 12% от стойността си тази година, а пазарната стойност на компанията в момента възлиза на 15.1 млрд. евро.

Банката потвърди средносрочната си цел за увеличаване на възвращаемостта на собствения капитал до над 15%, след като показателят възлизаше на 8.4% през първото тримесечие.

Печалбата на Commerzbank през първото тримесечие пострада от загуба в размер на 169 млн. евро на подразделението й, което отпуска правителствени заеми и финансира инфраструктурни проекти. Разходите по преструктурирането, свързани с интегрирането на Hypothekenbank и продажбата на рискови ценни книжа, са довели до загубата.