Леко притеснен чичко наднича зад волана на москвича си, за да огледа купето на новото Audi, чакащо на светофара до него. Ако тази гледка беше често срещано явление преди години, то тя е на път да изчезне. Защото, според данните на Съюза на вносителите на автомобили, все повече българи се радват на придобивката нова кола. За първите четири месеца на 2008 г. у нас сa закупени 20 119 нови автомобила. Това е с 27.42% повече, отколкото за същия период през миналата година, сочи статистиката. Само през април продажбите възлизат на 4895 автомобила, малко под средните 5 030 броя/месечно от началото на годината.

Какво пък, в това няма нищо лошо. Новите автомобили са по-безопасни, по-икономични и по-малко замърсяващи околната среда. И по-скъпи от старите.

Но, както се оказва, и това не е болка за умиране. Бърза проверка показа, че големите вносители на автомобили у нас предлагат услуга, чрез която можеш да замениш бричката за нова кола срещу по-разумна сума.

Buy-back (или обратно изкупуване) предлага възможността да притежавате по-нов модел от марката, която сте избрали за старата си кола. Първото условие, разбира се, е да прибегнете до тази услуга само при компанията, от която сте закупили колата, която искате да замените.

Втората стъпка, за да се сдобиете с лъскаво возило, е да получите оценка на стария си автомобил, за да започне изготвянето на изкупната цена. Тя ще зависи още от възрастта, пробега и общото техническо състояние на автомобила. След като разберете колко пари ще получите за употребяваната кола, средствата ще бъдат пренасочени към новата ви покупка. Така сумата ще е значително по-малка от онази, която бихте заплатили, ако направо извадите парите.

Хубавото е, че тази услуга се използва предимно за лизингови автомобили, които все още не са изплатени. Така семейният ви бюджет няма да се натовари с ударна сума, а ще имате оная хубава червена кола, която съседът ви си купи преди месец и оттогава все я паркира пред прозореца ви.

Трябва да сте наясно обаче, че ако колата ви е на 20 години, то сте доста далеч от целта. Защото повечето компании, продаващи автомобили, имат условия за възрастта.
Вашият автомобил, в повечето случаи, не трябва да превишава крехката „възраст“ от 5 години, а пробегът му да е до 200 000 км.

Е, ако вашият автомобил не отговаря на тези условия, не се отчайвайте. Винаги можете да си купите мотор и да зарежете бричката пред блока. Явно затова продадените мотоциклети в страната до края на април са 168 спрямо 137 за година по-рано.

Снимка: БГНЕС