На пазара на индустриални площи в Украйна се наблюдава усилено търсене, коментира Property-magazine.eu. В резултат, наемите на този сегмент значително надвишават тези в останалите европейски страни при ниво от около 7 евро/кв. м на месец.

Анализаторите очакват тенденцията да се запази с оглед на преговорите за присъединяване към Световната търговска организация.

В момента компания Akron Group развива три логистични проекта в Киев и Одеса. В Киев, до западния вход на града, ще бъде изграден комплекс Westgate, който ще бъде най-модерният такъв парк в страната. На обща площ от 80 000 кв. м ще има модерни складови и офис части.

Проектът се очаква да бъде завършен до четвъртото тримесечие на настоящата година - по информация на компанията.

На изток от Киев Akron Group развива втори проект - The Baltic Logistics Park. С обща площ 50 000 кв. м (от които 3 500 кв. м офиси), паркът ще отговаря на най-високите изисквания за такива помещения. Наематели ще бъдат известни големи компании, казват от Akron.

Компанията работи и по проекта Odessa Logistic Park в Одеса в партньорство с GLD Invest Group. Паркът има много удобно разположение – на 10 км от центъра на Одеса и на магистралата за Киев. Фаза 1 от изпълнението му включва строителство върху площ 54 900 кв. м, от които 46 900 кв. м складове, 4 000 кв. м офиси и 4 000 кв. м общи площи. Строителството на първата фаза ще бъде съфинансирано от Bank Austria и UniCredit Bank Ukraine.

Целият парк ще бъде построен на три фази до 2010 г., когато общата площ ще бъде 170 000 кв. м. Ще рзполага с паркинг, побиращ 230 камиона и 400 леки автомобила.

От Akron Group заявяват, че са изключително доволни от работата си като първата австрийска компания, развиваща успешни проекти в тази област в Украйна.