Ръстът на икономиката на еврозоната през първото тримесечие е възлязъл над средните очаквания на анализаторите в резултат на най-голямото повишение на немската икономика от 12 години насам през първото тримесечие.

За трите месеца до март икономиката на еврозоната се е повишила с 0.7% на тримесечна база, което превиши значително средните очаквания на анализаторите за ръст от 0.5%.

Немската икономика се е повишила с 1.5% на тримесечна база през първото тримесечие на годината, показват изнесени вчера данни.

Това е съдействало и за по-добрия резултат на икономиката на 13-те страни, ползващи еврото като основна валута, сочат данните.

Резултатът в известна степен подкрепя решението на Европейската Централна Банка временно да преустанови намаляването на лихвите в зоната в борбата си срещу растящата инфлация.

Поскъпването на потребителските стоки се предопределя от рекордните цени на петрола, както и от тези на храните и горивата.

Силното търсене на европейски стоки от страна на развиващите се страни до голяма степен предопределя добрия резултат, изнесен днес.

По-голямо от средните очаквания на анализаторите се оказа и повишението на втората най-голяма европейска икономика в зоната - френската.

Добрите резултати не успяха да доведат до поскъпване на единната валута спрямо долара, като към момента едно евро се разменя на нива от около 1.5474 долара за евро, след като вчера европейската валута се повиши до нива над 1.55 долара в резултат на положителните резултати за немската икономика.