Най-влиятелните централни банки в света загатнаха за края на намаленията на лихвените проценти, а трейдърите вече очакват първите стъпки в обратна посока, пише Bloomberg.

От Федералния резерв на САЩ предупредиха тази седмица за инфлационните рискове, след като намалиха основната лихва седем пъти от септември досега, а управителят на Централната банка на Великобритания Мервин Кинг обяви най-лошата перспектива пред цените в кралството от десетилетие насам. По-бързият икономически растеж в Еврозоната оправдава отказа на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише да намали лихвените проценти в отговор на кризата.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке и неговият екип намалиха основната лихва с 3.25 процентни пункта до 2% досега. Централната банка на Великобритания намали основния си лихвен процент на три пъти до 5%, а Централната банка на Канада направи четири намаления - до сегашните 3%.

Инвестиционната банка Merrill Lynch & Co. прогнозира, че световната инфлация ще се ускори до 4.7% тази година, което ще представлява най-бързото ускорение от 1999 г. насам.

Някои трейдъри прогнозират, че ФЕД ще обърне посоката на коригиране на лихвения процент по-късно тази година. Очакванията, че основната лихва ще бъде повишена до 2.25% до 16 септември нарастват.

Във Великобритания Кинг предупреди на 14 май за риска от прекаленото намаляване на лихвените проценти, намеквайки, че ФЕД може би вече е направил повече, отколкото трябва в тази насока.

Тази публична предпазливост на Кинг обаче не успя да спре нарастването на инфлацията в Обединеното кралство с най-много от шест години насам през април. Инфлацията дори се ускори до предварително заложената от правителството горна граница от 3%.

Инфлационните притеснения в САЩ и Великобритания съвпадат с често повтаряните от Трише и управителите на централни банки от Бразилия до Тайван от миналия август насам. И докато Близкия Изток и Азия все още движат световната икономика и вдигат цените на храните и петрола, има реална заплаха инфлацията да се установи стабилно.

Трише обяви на 8 май, че очаква инфлацията да остане висока за по-продължителен период от време. ЕЦБ остави основната си лихва непроменена на 4% от миналия юни. Европейската икономика, съставена от 15 държави, е нараснала по-бързо от очакваното през първото тримесечие, сочат данни, изнесени вчера, докато инфлацията се задържа над тавана на ЕЦБ за осми пореден месец.