Втората най-голяма световна икономика - японската - се е повишила с 3.3% през изминалото тримесечие, което превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръстът да възлезе на 2.5%.

Данните станаха реалност ден, след като най-голямата европейска икономика отчете най-голямото си повишение от 12 години насам през първите три месеца на годината.

До голяма степен в основата на ръста на азиатската икономика е било силното търсене на японски стоки на развиващите се пазари в Китай и останалите азиатски страни.

След положителните резултати йената отбеляза известно повишение спрямо долара, като се разменя на нива от около 104.35 йени за долар, спрямо тези от 104.87 йени преди изнасянето на резултатите.

На тримесечна база японската икономика е регистрирала ръст през изминалото тримесечие от 0.8%, което бе и най-голямото от една година насам.

За сравнение, през същото тримесечие икономиката на еврозоната отбеляза повишение от 0.7%, докато щатската се повиши едва с 0.1% на тримесечна база.

Компаниите планират да разширят разходите си за оборудване, което е положителен знак за очакванията им за бъдещото развитие на една от водещите световни икономики.

Плановете им са за повишение на разходите с 10.3% през това тримесечие на годишна база, посочиха още данните, цитирани от финансовото издание Bloomberg.

Някои големи компании обаче са по-малко оптимистични. В това число влиза най-големият японски производител на автомобили - Toyota Motor Corp., откъдето силно са засегнати от понижението в продажбите си в САЩ.

Скъпата японска валута е сред факторите, които обуславят до голяма степен негативните очаквания за бъдещото представяне на японските компании, която прави стоките, произведени в страната, по-скъпи на международните пазари.