Най-силното земетресение в Китай от 1950 г. насам показа, че застрахователната индустрия на страната изостава с десетилетия, в сравнение с тези на най-развитите световни икономики, пише Bloomberg.

Застраховките ще покрият само 5% от щетите за повече от 20 млрд. долара, причинени от земетресението в провинция Съчуан, според служител на китайския застрахователен регулаторен орган. За сравнение, около половината от щетите - за 120 млрд. долара, нанесени от урагана Катрина, най-разрушителната буря в историята на САЩ, са били покрити от компаниите или от федералното правителство, показват данни на базираната в Ню Джърси Property Claim Services.

Земетресението показва колко по-надълбоко в сърцевината на страната трябва да навлязат китайските застрахователи. Най-големите компании China Life Insurance Co. и Ping An тепърва трябва да разширяват дейността си в цял Китай, където само 4% от 1.3-милиардното население имат застраховки, според данни на KPMG International. На срещуположния полюс е САЩ, където 77% от американците имат някакъв вид животозастрахователна полица.

Земетресението с магнитуд 7.9 по скалата на Рихтер взе 20 000 жертви от 12 май досега, разруши домове и сгради в 44 области в Съчуан и оказа пряко влияние върху живота на половината от 20-те милиона души, които населяват в провинцията. Най-малко още 30 000 души остават затрупани под руините.

Земетресението в Китай идва четири месеца след най-лошите снежни бури в страната от 50 години насам, които доведоха до евакуацията на повече от 1 милион души и разрушиха поне 1 милион домове. Застрахователите най-вероятно ще предприемат по-агресивна тактика по отношение на продажбите на застраховки в провинциалните райони, тъй като 26-процентния спад на индекса CSI 300 Index от началото на годината вещае намаление на техните печалби.

Пазарното проникване в застрахователния сектор на Китай, което отразява премийните приходи като процент от брутния вътрешен продукт, възлиза на 2.9% през миналата година, нареждайки страната на 49-то място в света, показват данни на швейцарската Swiss Re. Цифрата е 9% за Западна Европа и 7.6% в САЩ.

Провинция Съчуан, разположена в централната част на Южен Китай, е допринесла за 4.8% от застрахователните премии през 2007 г. Застраховката Земетресение в страната обаче се предлага на потребителите срещу заплащането на допълнителна премия.

China Life е контролирала между 60 и 70% от застрахователния пазара в повечето провинциални райони на страната през 2006 г. Базираната в Пекин компания може да заплати искове в размер на между 500 млн. юана (71.45 млн. долара) и 1 млрд. юана (143 млн. долара), свързани със земетресението. Това може да намали печалбата на компанията с 1-2%.

Застрахователят има 110 000 клиенти в районите, засегнати от земетерсението, и е обявил, че исковете, получени към 14 май, са на стойност 134 млн. юана (19.15 млн. долара). Базираната в Шенжен Ping An е обявила 516 получени искове досега.

Китайските застрахователи са заплатили 1.7 млн. юана (243 000 долара) по искове, свързани със земетресението към 14 май, според изявление на китайския регулаторен орган.