Случаят с Първа инвестиционна банка е скандал, а не криза и все повече се убеждавам, че има сценарий, това заяви в град Сандански управителят на БНБ Иван Искров преди началото на пролетната банкова среща в курортния град. Според него скандалът е по-скоро минало, защото днес тегленията от клоновете на ПИБ са намалели с 2/3, единствено във Варна продължава психозата.

Иван Искров уточни, че акциите на ПИБ вече се вдигнаха и очевидно някой добре е спечелил от пуснатите слухове за нейната неплатежоспособност. Банката няма и не е имала проблеми с регуратора, тя е с много висока степен на ликвидност и изплаща всички депозити, подчерта Искров, цитиран от БНР.

Управителят на БНБ заяви, че както централната банка, така и правителството, оказват пълна и безусловна подкрепа на ПИБ, макар че не се е налагала финансова помощ досега.

Иван Искров каза още, че който и да е сценаристът и авторът на блоговите игри в интернет и SMS -те до клиентите на ПИБ, той очевидно е подценил три неща - големината и качеството на банката, силната подкрепа от страна на БНБ и интелигентността на медиите. Според него нито централната банка, нито правителството ще позволят на някого да лови риба в мътни води.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че държи при разследването на скандала да се стигне докрай и призова прокуратурата и специалните служби да се намесят в случая.

Вижте още:

Неконсолидираната печалба на ПИБ към април е 17.67 млн. лв.

БНБ: Всички български банки, включително и ПИБ, са в отлично състояние

Мажоритарите в ПИБ: Търсим източника на слуха

Румен Симеонов: Банковата система е здрава