Всички български банки са достатъчно устойчиви във финансов план, заяви министър-председателят Сергей Станишев по повод слухове в публичното пространство около затруднения в една от големите банки в страната. Той съобщи, че е възложил на Държавната агенция "Национална сигурност" да провери случая, предизвикал паника сред гражданите през последните дни. Ако има сценарии – било то от конкуренти или от политически фактори, те са безкрайно безотговорни, защото хората, които изтеглят спестяванията си, търпят санкции под формата на неизплатени лихви, посочи премиерът. Според него подобни действия са безкрайно непочтени, посочват от правителствената информационна служба.

Правителството е в постоянен контакт с Българска народна банка, не само през последните дни. Българската държава никога няма да допусне да пострадат спестяванията на гражданите, заяви министър-председателят пред журналисти по повод слуховете.

Ние постоянно наблюдаваме банковата система, защото виждаме какво става по света и е важно българските банки да бъдат в добра кондиция. Правителството стои изцяло зад мерките и позициите на БНБ, тъй като става дума за стабилността на спестяванията на гражданите, заяви Станишев.

Премиерът отбеляза, че правителството подкрепя централната банка с целия политически и финансов ресурс, с който разполага. Той припомни неизменната си позиция, че на страната са необходими значителен фискален резерв и резерв на БНБ, за да се гарантират спестяванията на хората и стабилността на финансовата система. Това е първото условие за икономическо развитие и за воденето на всякаква политика, в това число и социална, подчерта министър-председателят.

Снимка: Правителствена информационна служба