Испанската строително-инвестиционна компания Gran Via планира в близко бъдеще да инвестира около 100 млн. евро в Румъния.

Инвестицията предвижда закупуването на парцели в района Drumul Taberei в столицата Букурещ. Целта е на придобитите терени да започне строителството на 5 хил. нови жилища, съобщава zf.ro.

Очакванията на испанската компания са строителните работи по построяването на предвидените обекти да приключат най-късно до 5 години.

Желанието на испанския инвеститор е промяна на общия изглед на западната част на румънската столица. Освен жилища, в района от Gran Via предвиждат и строителството на търговски центрове.

Испанският инвеститор планира и инвестицията на още 50 млн. евро в подобряване на инфраструктурата на района, за което вече има няколко разработени проекта.

С разширяването и модернизацията на инфраструктурата се цели да се постигне по-лесен достъп на живеещите до централните части на града.

В последните няколко години все повече големи европейски строителни компании и предприемачи инвестират в различни проекти в Румъния. За отбелязване е, че с всяка изминала година вложените средства се увеличават.

Доброто сътрудничество, което се постига между местните власти в страната и чуждестранните инвеститори, допринася за развитието в сектора.