По повод заведеното от Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза дело областният управител на Пловдив Тодор Петков каза, че дворецът Кричим е собственост на царското семейство, придобито по давност.

Това означава, че дворецът и прилежащите към него малки сгради не са строени от царя. Областният управител припомни, че извършената преди време тройна експертиза, показва, че имотите не могат да бъдат индентифицирани. Въпреки това Пловдивският административен съд е сметнал, че знае къде са имотите.

Това, всъщност, е причината областният управител да обжалва съдебното решение пред административния съд. Преди време той отказа да върне на царските наследници 370 дка сгради и земи близо до Кричим. Ние не сме отказали да опишем имота, а отказахме да го предадем, каза Тодор Петков.

По този повод припомняме, че Симеон Сакскскобургготски и сестра му Мария Луиза внесоха искова молба в Окръжния съд. Тя е за бившия царски дворец Кричим и 11 допълнителни сгради към него, както и земеделски земи, които се намират в Куртово Конаре, община Стамболийски.

Областният управител обясни, че и дори според Търновската конституция дворецът не би трябвало да се връща на фамилията Сакскобургготски, защото нотариалните актове, издадени през 30-те години на миналия век, са на името на държавата. Освен това дворецът е строен с държавни пари.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС