Трудностите в сектора на недвижимите имоти в световен мащаб са продължили да се разпространяват и в Европа, сочи анализ на агенцията за недвижими имоти CB Richard Ellis.

При ниво от едва под 37 млрд. евро за първото тримесечие на годината инвестиционната активност в сектора на имотите се е понижила с 36%, в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година.

Най-осезателно е намаляването на активността при сделките, свързани с покупки от страна на големи институционални инвеститори, които, в резултат на неблагоприятната външна среда, отлагат или отменят планираните си сделки.

Въпреки това обаче за първите три месеца на годината индексът CB Richard Ellis, следящ доходността от инвестиции в недвижими имоти в 27-те страни членки на ЕС, се е повишил за трето поредно тримесечие до ниво от 5.33% - или с десет базисни пункта на тримесечна база.
В момента пазарът се движи от фокусирани върху доходността инвеститори, а не толкова от очаквания за реализиране на капиталова печалба от ръст в цените на имотите, какъвто беше случаят преди година преди кризата да се разпростре върху ипотечните пазари.

Най-голямо повишение е регистрирала доходността от инвестициите в офиси, която се е повишила с 14 базисни пункта през първото тримесечие до ниво от 5.28% на годишна база. Тя е отбелязала повишение на 23 от 53-те изследвани пазари.

Най-голяма доходност през първото тримесечие е отчел секторът на индустриалните недвижими имоти, генерирал 6.74% на годишна база.

Като цяло с най-голямо повишение на наемите през първото тримесечие на годината сред страните членки на ЕС са се отличили офисите, чиито наеми са се повишили с 1.9% на годишна база.

С 0.9% са скочили наемите на търговските обекти в централните части на водещите европейски градове, докато на индустриалните такива са нараснали с 0.6%. Като цяло нивата на наемите на всички видове недвижими имоти са се повишили с 1.3% за първите три месеца на годината в ЕС.

На годишна база с най-голямо повишение на наемите си са се отличили търговските обекти в централните части на града, поскъпнали с 11.7%.