На 11 места около бреговата ивица на Англия, Шотландия и Уелс ще бъдат разположени гигантски вятърни турбини, пише telegraph.co.uk.

Точното определяне на местата за разполагането им е последната част от един от най-амбициозните планове на британското правителство в последните години. Основната цел на съоръженията е все повече нарастващите енергийни нужди на страната да бъдат компенсирани от възобновяеми енергийни източници.

Амбициозният план предвижда до 2020 г. около 20% от енергийните нужди на страната да бъдат покривани от тези турбини.

Великобритания е на път да надмине в следващите пет години Дания като най-голям производител на електроенергия от вятъра. Ако всички планове за строеж на генератори в следващите няколко години бъдат изпълнени, произведената еленергия ще се изравни с тази, която произвеждат атомните централи на острова.

За да може инвестициите за строежа на вятърните турбини да се възвърнат в най-кратки срокове, програмата на правителството включва енергията, която те произвеждат, веднага да бъде включена в мрежите на градовете.

Очакваните мощности, които всички вятърните генератори ще произвеждат, са около 33 мегавата, което, теоретично, трябва да е достатъчно за всяко едно домакинство на острова.