Сънят, като процес на човешкото поведение, е един от най-разглежданите и обсъждани въпроси сред учените в последно време, пише time.com.

Предмет на изследване са въпроси като имаме ли нужда изобщо от сън и колко по-ефективно би било човечеството, ако не спеше. Според официалните данни от различни проучвания човек прекарва около една трета от живота си в сън.

И все пак колко сън ни е необходим за перфектно възстановяване за следващия ден? Изследванията показват, че ако спите средно между 6.5 часа и 7.5 часа, ще живеете по-дълго. Ако пък спите повече от 8 часа или по-малко от 6.5 часа, то няма да имате възможност да се радвате на дълъг и спокоен живот.

Според последните изследвания обаче по-дългият сън е по-вреден за организма. Хората, които спят повече, са по-склонни към болести и депресии. Тези, които спят по-малко пък, преживяват повече сърдечни удари и стресови състояния.

Тези данни от различни изследвания ни дават определен вид информация, но не и отговор на въпроса колко е нужно да спим, че да се радваме на дълъг и спокоен живот.

Част от специалистите и лекарите, занимаващи се с тази тема, са склонни да отговорят, че дълголетието не е толкова свързано с това колко спим, а какъв начин на живот водим. Стресът, на който са подложени хората, живеещи в големите градове по света всеки ден, е пагубен за тях, дори и ако имат възможност да спят повече.

Със сигурност животът в малко спокойно градче не би ви носил никакъв стрес, но пък работа там едва ли ще успеете да намерите - не само у нас, а и навсякъде по-света.

Данните от последните изследвания, проведени във Великобритания и САЩ, в които са били анкетирани около 100 хил. души, показват, че човек се чувства най-отпочинал след 8 часа сън.