Продажбите на дребно в САЩ са се повишили с два пъти по-голям от прогнозирания ръст през май, посочиха изнесени днес официални данни на търговското министерство.

В основата на повишението им стоят рекордните цени на бензина в САЩ и близката до рекорда стойност на петрола.

Показателят е отбелязал повишение от 1%, което бе и най-голямото му повишение от ноември насам. За сравнение, през предходния месец продажбите на дребно отбелязаха повишение от 0.4% на месечна база.

Без да се отчитат продажбите на бензин, повишението е било 0.8% на месечна база през май, което надскочи значително средните очаквания на анализаторите.

Данните сочат, че усилията на ФЕД, както и понижението на седем пъти на нивото на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика, са изиграли своята положителна роля за стабилизиране на продажбите на дребно.

В отделен доклад стана ясно, че първоначалните молби за помощи за безработица са се повишили до 384 000, в сравнение с 359 000 седмица по-рано, според данни на министерството на труда.

Данните съдействаха за по-нататъшно продължение на тенденцията на поскъпване на долара спрямо останалите основни валути, като все повече инвеститори започват да очакват ФЕД да прекрати понижението на лихвите и дори да прибегне до тяхното повишение.

Еврото се понижи до нива от около 1.5400 долара за едно евро, като най-високата му стойност за деня бе при нива над 1.5500 долара.