Европа изненада Северна Америка през първото тримесечие на тази година като най-активното място за сделки в сектора на недвижим имоти, информира Property.EU.

Общият обем на сделките с търговски имоти в Северна Америка, сключени за периода, са на стойност 38 млрд. евро. Общо за Северна и Южна Америка сключените сделки са на стойност 50 млрд.евро.

Този резултат показва спад с 67% спрямо обема на сключените сделки за същия период на изминалата година, става ясно още от данните от проучването. За първи път, за тримесечен период, сумата от сделките в двете Америки не надминава 83 млрд.евро.

Според мненията на голяма част от специалистите в сектора, пазарите за имоти в Европа и Америка се намират в застой, като кредитната криза продължава да стяга пазарите и да държи инвеститорите настрана.

В Европа продължават да се наблюдават големи различия в пазарите на отделните страни. Една от най-засегнатите от кризата страни – Великобритания, продължава да отчита най-висок общ обем в сделките в сектора за периода – 14.2 млрд. евро. Въпреки това обаче това е спад с над 60% в сравнение със същия период на миналата година.

В страни като Германия, Швеция и Белгия общият обем на сделките отчита спад за периода между 40 и 79%. Най-голям е спадът в сектора на офис имотите в Германия – 78%.

Някои страни изненадват всички с постигнатите резултати за периода. Въпреки икономическото си забавяне в Испания, общият брой на сделките с търговски имоти отчита ръст.

Ръст за периода в обема на сделките с търговски имоти отчитат и страни като Турция, България и Румъния. Интересът към тях от страна на чуждестранните инвеститор в сектора непрекъснато се повишава, отчитат анализаторите.