Инфлацията във Великобритания е нараснала през май до най-високото си ниво поне от 1997 г. насам, поставяйки под напрежение Централната банка да увеличи лихвените проценти, тъй като икономиката върви към рецесия, информира Bloomberg.

Потребителските цени в Обединеното кралство са нараснали с 3.3% през май в сравнение със същия месец на 2007 г., най-много от началото на статиститака през 2007 г. Осреднената прогноза на 39-те икономисти интервюирани от Bloomberg News беше за 3.2%. Цените са нараснали с 0.6% през май в сравнение с април.

Управителят на Централната банка на Великобритания Мервин Кинг ще трябва в писмо да обясни на правителството причините инфлацията да остане с повече от процентен пункт над предварително заложените 2%. Прогнозите на банката показват, че рекордните цени на петрола ще продължат да поддържат инфлацията, като в същото време ще намалят икономическия растеж и ще влошат стандарта на живот.

Основната лихва във Великобритания, която в момента възлиза на 5%, е най-високата измежду групата на седемте най-развити държави в света. Инфлацията в Обединеното кралство съща така е по-ниска, отколкото в останалите държави, като за сравнение инфлацията във САЩ е 4.2%, а в еврозоната тя възлиза на 3.7%.

Хранителните продукти, безалкохолните напитки и енергията са се оскъпили най-много през май. Измерването на индекса на потребителските цени започва през 1997 г., но сравнителни данни показват, че нивото на инфлация в страната в момента е най-високото от юли 1992 г.

Основната инфлация, в която не се включват цените на храните, енергията, цигарите и алкохолните напитки, възлиза на 1.5% през май, което е най-високото ниво от октомври миналата година.

Кинг прогнозира на 14 май, че инфлацията може да надхвърли 3% за няколко тримесечия, което ще наложи той отново да представи писмено обяснение на правителството след три месеца. Прогнозата на банката е, че инфлацията ще достигне 3.75%.

Цените на храните във Великобритания са нараснали с 8.7% на годишна база през май. Цената на месото се увеличава с 8.8%, което е двойно увеличение в сравнение с нарастването отчетено през април. Цените на зеленчуците са нараснали със 7.2% през май.

Забавянето на икономиката обаче все още може да ограничи инфлацията. Най-голямата верига магазини за търговия на дребно във Великобритания - Tesco Plc, намали цените на повече от 12.500 продукта в страната през първото тримесечие, за да задържи клиенти. Потребителското доверие обаче е паднало до най-ниското си ниво откакто Маргарет Тачър беше свалена от власт през 1990 г., според данни на GfK NOP.

Британците очакват, че инфлацията ще достигне 4.3% следващата година, обяви Централната банка миналата седмица, позовавайки се на проучване на GfK NOP, направено през май.

Централната банка на Великобритания остави основния лихвен процент непроменен след срещата на 5 юни. Следващата среща, на която ще се разглежда основната лихва, е насрочена за 10 юли.