Държавните ръководители прекарват по-голямата част от времето си в своите резиденции, в които приемат гости, провеждат заседания, понякога живеят със семействата си, пише руското издание "Рокфелер". Тези здания (а понякога цели комплекси) се различават по разкош, интериор, достъпност, а много от тях имат и богата история. Изданието предлага класация на най-старите и най-големи и красиви резиденция в Европа, като българската резиденция в Евксиновград заема едно от челните места.

Най-старите:

1. Апостолическият дворец във Ватикана- резиденция на папа Бенедикт XVI.
Разположен до площада "Св. Петър", това е комплекс от няколко сгради, издигнати през XVIв. , в който живее папата и неговата администрация. Сикстинската капела, украсена с фрески на Микеланджело, е част от този комплекс. Сред туристическите атракции там особен интерес представлява апартаментът на Борджиите и този на Станца Рафаели.
Резиденцията заема 5 ха, като всички музеи са достъпни за туристи, а цената на билета е 14 евро, като в неделя посещенията са безплатни.

2."Оберж дьо Катильо" в Малта-резиденция на премиера Лорънс Гонзи.
Триетажната сграда в Ла Валета съществува от 1574 г. Настоящият й вид обаче е постигнат след реконструкция през 1741 г. Първоначално бароковата сграда е принадлежала на рицарския орден на св. Йоан. През Втората световна война тя е силно пострадала, след което е възстановена. През 1972 г. става резиденция на премиера.

3.Дворецът "Киджи", Италия- резиденция на премиера Силвио Берлускони.
Дворецът, който се намира в самото сърце на Рим, е построен през 1580 г. от аристократичното семейство Алдобрандини. Той обаче е наречен на сем. Киджи- негови собственици от 1659 г. Той носи характерния облик на епохата- голяма пететажна сграда с вътрешен двор.

След като неколкократно сменя предназначението си, той става сграда на външното министерство на Италия и през 1922 г. в него, в качеството си на външен министър, се настанява Бенито Мусолини. До 1962 г. сградата принадлежи на външното министерство и едва тогава официално става премиерска резиденция.

Най-големите:

1.Дворецът "Евксиновград" , България-резиденция на президента Георги Първанов.
Дворецът е построен на брега на Черно море през 1890 г. като резиденция на Фердинанд. Според плана на царя, резиденцията е трябвало да бъде копие на Орлеанския дворец край Париж, разрушен по време на обсадата от пруската армия. По поръчка на царя са пренесени останки от разрушения дворец . След падането на монархията през 1946 г. резиденцията става собственост на Народна република България.
През 1989 г. тя е определена за официална резиденция на българския президент и правителство.

Българската резиденция е най-голямата в света с площ 80 ха. В нея се помещава триетажен дворец, парк, винарна и лозя, басейн, боулинг, фар , оранжерия и няколко малки хотела. Резиденцията разполага и с ценна колекция вина, някои от които на повече от 130 г.

2. Фармли Хуас, Ирландия- резиденция на премиера Браян Коен
Това е триетажна, построена през XVIII в., сграда. През 1873 г. тя е купена от Едуард Сесил Гинес- правнук на основателя на известната пивоварна. Сградата постепенно е надстроена и разширена, а през 1999 г. правителството я купува от сем. Гинес за 29.2 млн. евро.

Резиденцията е разположена на площ 31.5 ха. През 2004 г. именно в нея се проведе церемонията по присъединяването на 10-те нови страни членки на ЕС.

Най-скъпите:

1.Федералният дворец на Швейцария- резиденция на президента Паскал Кушпен.
Дворецът е построен през 1902 г. в центъра на Берн. Стойността му възлиза на 7 млн швейцарски франка.

Състои се от две сгради-западно и източно крило, обединени под купол. Западното крило е най-старата част на дворец, построен през 1859 г.Височината на сградата с купола е 64 м.

През 2006 г. започва реконструкция, която продължава и в момента, на стойност 83 млн швейцарски франкове.

2.Елисейският дворец във Франция-резиденция на президента Никола Саркози.
През 1722 г. архитектът Арман Клод Моле завършва резиденцията на граф д'Ерве, без да знае, че й предстоят три престроявания и много собственици, между които кралското семейство.

Дворецът носи името си от разположените до него Елисейски полета.В мазето на резиденцията се намира и президентския кабинет с червения бутон, с който президентът може да нареди ядрена атака.

При смяната на президентската администрация миналата година, за оборудването на триетажната сграда с 365 стаи, бяха похарчени 31.9 млн.евро.

Интересни факти:

Работната резиденция на премиера на Исландия първоначално е била сградата на затвора, а тази на премиера на Швеция- градска баня.

В резиденцията на президента на Финландия има 300 прозорци с различни размери и 190 врати, от които само 10 са еднакви.

А в Азия?

Най-старата резиденция е тази на председателя на Народната партия на Китай, разположена в центъра на Пекин. В настоящия си вид тя е формирана от династиите Цзин, Юан и Мин през XII-XV в. Тя включва парк, две изкуствени езера, дворци, храмове и павилиони. Това е и една от най-строго охраняваните сгради в света.

Най-голям е Султанският дворец в Бруней, построен през 1984 г., като според различните източници струва между 500 млн. и 1.4 млрд долара. В него могат да живеят 1.5 хиляди души.

Той влезе в Рекордите на Гинес като най-голямата резиденция в света със своите 1788 стаи, 18 асансьора, 5 басейни и какво ли още не. Общата му площ е 200 хил. кв. км.

Дворецът притежава и огромна колекция от картини, като през 80-те г. закупи картина на Реноар на стойност 70 млн. долара.

Най-скъп е Президентският дворец в Туркменистан, построен през 1994-1997 г. от френската компания Bouygues.

Дворецът от бял мрамор е решен в източен стил, със златни куполи и площ около16 хил. кв. км. Стойността му е между 70-80 млн. долара, а вътрешното оформление от мрамор и ценно дърво- 55 хил. долара. 14 ръчно изработени килими покриват площ от 218 кв. м.

Интересни факти:

През 2005 г. мошеници успяха да продадат през Интернет резиденцията на президента на Индия за 800 хил. долара на американски бизнесмен. Той разбира за измамата едва след като пристига в страната.

Лидерът на Северна Корея пък разполага с редица резиденции в цялата страна, свързани с подземни тунели.