Просрочените плащания на румънците по банкови кредити са нараснали през април, достигайки 690.6 млн. румънски леи (почти 190 млн. евро), предава Ziarul Financiar.

Най-голяма част от просрочените задължения са по кредити в местна валута. Темпът на нарастване на просрочените задължения се ускорява до 10% през април, като общата сума на задълженията достига 189.7 млн. евро.

Увеличението за предходните три месеца не е надхвърляло 8%, показват данни от Националната банка на Румъния. Просрочените задължения на румънските граждани към кредитните институции са нараснали със 7.7% през февруари и с маргиналните 1.6 и 0.1% през януари и март, респективно.

Общата стойност на договорените кредити нараства само с 2.6% през април, до 81.7 млрд. леи (22.4 млрд. евро), което е доста по-малко увеличение в сравнение с това при просрочените задължения.

Делът на лошите кредити от общата стойност на заемите, отпуснати на населението, достига 0.8% през април, което представлява слабо увеличение в сравнение с март, когато са възлизали на 0.78%.