Най-голямата германска банка Deutsche Bank AG обяви, че ще отчете печалба за второто тримесечие и няма да има има нужда от допълнителен капитал, информира Bloomberg.

Първичната капиталова адекватност (Tier 1) на Deutsche Bank ще остане на ниво от около 9%, поради което банката не очаква финансовите й резултати през второто тримесечие да наложат набирането на допълнителен капитал, се казва в съобщение на финансовата институция днес.

Базираната във Франкфурт Deutsche Bank се очаква да обяви резултатите си за второто тримесечие на 31 юли. Банката отчете през април първата си тримесечна загуба от пет години насам, след като намали с 2.7 млрд. евро стойността на високорискови корпоративни заеми и ценни книжа обезпечени с активи. Акциите на банката загубиха 4.4% от стойността си на борсата във Франкфурт вчера, след като се появиха спекулации, че финансовата институция ще ревизира надолу прогнозите си. Това беше и най-големият спад в цената на акциите от месец насам.

Банките и инвестиционните компании са набрали 322 млрд. долара допълнителен капитал през последната година, след отчетените рекордни намаления на активи и загуби в размер на 403 млрд. долара вследствие на колапса на щатския пазар за високорискови кредити.

Акциите на Deutsche Bank са се обезценили с 41% през последната година, в сравнение със спад от 34% за Bloomberg European Banking Index, в които влизат 59 участника.

В условията на финансова криза и намаляващи приходи от ценни книжа банката отстъпи от предишната си прогноза за 8.4 млрд. евро печалба преди данъци за цялата 2008 г.

Акциите на Deutsche Bank се обезцениха с 2.9% на 27 юни, след като анализатори на Citigroup Inc. обявиха, че банката може би има необходимост да набере капитал.