Изглежда, че френските коли са загубили част от своето "очарование", сочат данни от проучване на удовлетворението на потребителите, поръчано от японските автомобилопроизводители, предаде Ройтерс.

Шест от десетте най-лоши коли в проучването са френски, като шофьорите се оплакват от слаба надеждност, евтин вътрешен дизайн и тракащи скоростни кутии.

На последно място в проучването е Рено Еспас (Renault Espace), следвано от Рено Лагуна (Renault Laguna), описвано от един собственик като "ненадеждна торба с инструменти".

Седем от десетте водещи коли са японски, въпреки че най-добрият автомобил е произведеният в Германия Порше Бокстер (Porsche Boxster).

"Не е изненадващо, че виждаме няколко японски автомобила в челната десетка, тъй като те често са надеждни, икономични и на добра цена", заяви редакторът на списанието "Каква кола" Ричард Хедланд.

Рено заяви, че компанията работи усилено за подобряване на качеството и надеждността и собствениците на нейните по-нови модели са били учудващо доволни от тях.

Проучването се позовава на 90 000 собственици на автомобили, анкетирани през януари и февруари 2008 година. Те са били попитани дали са доволни от своята кола и дали биха я препоръчали на приятел.