Най-голямата застрахователна компания в света - American International Group Inc (AIG) обяви, че ще заплати 47 млн. долара обезщетение на бившият CEO на компанията Мартин Съливан, чиято оставка е в сила от вчера, предава Reuters.

Съливан, който напусна поста си в средата на юни след две поредни тримесечия на рекордни загуби, отчетени от компанията, и спад в цената на акциите наполовина, ще получи обезщетение в размер на 15 млн. долара, както и бонус от 4 млн. долара за тази част от годината, в която е бил на работа.

Съливан, който е работил за AIG в продължение на 37 години, също така ще запази акциите си и дългосрочните парични награди, които се оценяват на 28 млн. долара.

Бившият CEO беше подложен на огромно напрежение от страна на основните акционери в компанията да напусне, след като AIG обяви отписвания на 20 млрд. долара намаления на стойността на актови, свързани с високорискови ипотечни заеми.

В средата на юни Съливан се присъедини към други освободени CEO-та като Чарлс Принс на Citigroup Inc и Стан О'Нийл на Merrill Lynch & Co Inc's, които бяха принудени да напуснат постовете си в следствие на големите загуби на техните компании, свързани с колапса на щатския ипотечен пазар.

Съливан беше заменен от ветерана и бивш служител на Citigroup Робърт Вилъмстад, който вече беше председател на AIG. Вилъмстад. Той обяви, че ще бъде готов с план за излизане от тежкото положение до септември, има 20 години опит в Citi и 40 като банкер.

Миналия месец AIG отчете най-лошите резултати в 89-годишната си история, което доведе до понижаването на финансовия й рейтинг и набирането на 20 млрд. долара допълнителен капитал.