Втора национална конференция за състоянието и необходимостта от реформи във вътрешния контрол на България се състоя днес в централата на КНСБ по инициатива на Националния синдикат на икономистите и одиторите в България (НСИОБ).

В дискусията участваха представители на Министерство на финансите и Камарата на вътрешните одиторите в България. Председателят на НСИОБ Ивайло Узунов представи исканията на работещите в областта на вътрешния и външния контрол правителството да инициира, а НС да приеме нови законодателни решения за усъвършенстване на системата и политиката на финансово управление и държавен вътрешен финансов контрол и да бъдат гарантирани адекватни трудови възнаграждения в системата.

Предложението на синдиката и камарата на одиторите е за качествено нов модел на вътрешен одит и фискални разследвания, за да се отговори на обществения интерес в страната и очакванията на европейската общност.

В исканията е записано още и да се присъждат 2% клас прослужено време на вътрешните одитори. НСИОБ ще се бори активно и с всички разрешени от закона средства за защита трудовите, социални и синдикални права на работещите в областта на вътрешния и външен контрол в България, заявяват участниците в конференцията.

Сред присъстващите бяха заместник-министърът на финансите Атанас Кънчев, Людмила Рангелова - директор на дирекция „Вътрешен контрол” в Министерство на финансите, Валерий Павлов, председател на Камарата на вътрешните одитори в България, Цветан Цветков - член на борда на Европейската конфедерация за вътрешен одит, доц. Димитър Динев, председател на Асоциацията за противодействие на икономическите измами, проф.д-р на ик.н. Иван Душанов, председател на Съюза на счетоводителите в България, доц.д-р Татяна Хубинова-Делисивкова – представител на Икономически институт на БАН за постигане на съответствие с изискванията на ЕС; председатели на синдикални организации и регионални съвети на НСИОБ към КНСБ, ръководители на дирекции за вътрешен одит, народни представители от парламентарните групи на БСП, СДС, икономически експерти от политическа партия ГЕРБ, общински съветници.