Лондонски съд постанови разглеждането на иска на известния в алуминиевия отрасъл бизнесмен Майкъл Чорни, претендиращ за 20% от акциите на компанията „Русал“, чийто собственик е Олег Дерипаска, да се гледа във Великобритания, предаде Ройтерс.

През 2006 г. британски съд отклони иска на Чорни, основаващ се на уж подписано от него и Дерипаска през 2001 г. споразумение за предаване в доверително управление на Дерипаска на пакет акции от компанията със задължение да заплати тяхната цена в течение три-пет години. Съдът реши, че спорът между Дерипаска и Чорни не влиза в юрисдикцията на британския съд.

Сега Чорни твърди, че това дело попада под юрисдикцията на британския съд въз основа на това, че тръстовият договор и други документи, свързани със сделката, са били подписани в Лондон. От своя страна, Дерипаска многократно е заявявал, че в миналото той не е имал никакви делови отношения с Чорни.

Британският съдия Кристофър Кларк определи Великобритания като най-подходящата страна за гледане иска на Чорни, взимайки под внимание „рисковете, свързани с разглеждането на това дело в Русия, сред които е достатъчно да се посочи възможността за поръчково убийство, арест въз основата на скалъпени обвинения и недостатъчна справедливост на руското съдопроизводство“. Руският милиардер Олег Дерипаска възнамерява да обжалва решението, съгласно което неговият спор с Майкъл Чорни ще се гледа от британски съд.

Представител на Олег Дерипаска заяви за агенция „Новости“, че собственикът на „Русал“ възнамерява да обжалва решението на съда за гледане на иска от британски, а не от руски съд. „Това решение не засяга по същество спорът между господин Дерипаска и господин Чорни. Това е процедурно решение за мястото на гледане на иска.

Ние сме учудени от това съдебно решение, което предвижда гледането на иска в британски, а не в руски съд, тъй като самият съдия заключи, че Русия е естественото място за разглеждане на спора. Ние не сме съгласни с направеното изявление за неспособността на руските съдилища да осигурят справедливо гледане на това дело. Смятаме да обжалваме това решение, защото смятаме, че въпросите, съдържащите се в този иск, попадат под юрисдикцията на руските съдилища.

По същество, категорично отхвърляме недобросъвестните претенции на господин Чорни и възнамеряваме да отстояваме своята позиция в съда“, заяви събеседникът на агенцията. Компанията „Русал“ е лидер в световната алуминиева индустрия.

Продукцията й се изнася в 70 страни. На „Обединена компания Русал“, както е нейното цяло име, се падат 12.5% от световния пазар на алуминий и 16% - на глинозем. Компанията бе създадена през март 2007 г. в резултат на сливането на „Русал“, СУАЛ и глиноземните активи на „Гленкор“.

Източник: БГНЕС