Голяма част от купувачите на ваканционни имоти от Великобритания много рядко ги застраховат, става ясно от доклад на Асоциацията на британските застрахователи (ABI), пише aboutproperty.co.uk.

Това е абсолютно поемане и излагане на един риск, които не е нужен на никой, смятат агентите от асоциацията. И въпреки това,официалните данни сочат, че едва един от всеки десет собственика на някакъв ваканционен имот го е застраховал.

Според експертите, застраховката на вилния или друг вид ваканционен имот до голяма степен зависи от това колко дълго той стой празен.

Различни проучвания на агенции и статистически фирми показват, че 52% от ваканционните имоти остават празни поне един път през месеца. Според други данни пък, британците държат във вторите си домове имущество са около 15 до 20 хил. паунда.

Ако имате все пак намерение да застраховате ваканционния си имот и искате разходите за това да са по-малки, можете да следвате няколко съвета.

Не дръжте много вещи в жилището, а само най-необходимото за една приятна ваканция - скъпите вещи едва ли ще са ви нужни, а и те привличат крадците.

В нашата страна да говорим за застраховане на жилището си е все едно да решим да го подаряваме на някого. Просто почти сигурно е, че това няма да се случи, а ако стане, значи всички съседи ще си помислят, че крием вътре цялото национално богатство.

Българските граждани много рядко застраховат нещо, но все пак, ако се случи, то има голяма вероятност да е жилището им. Не е въпрос толкова на пари, колкото на култура.

По време на светлото комунистическо минало кой би си помислил, че някой ще иска да те ограбва – та нали всички са равни и имат по-равно. С идването на демокрацията обаче не само зачестиха обирите, а и като че ли почти всеки реши, че може да си прави каквото иска.

И все пак българите продължават да не застраховат жилищата си, а за имотите на село или някоя вила и дума да не става. Е, може би все пак причините са в липсата на пари, а то кое ли не е въпрос на пари...