Турция се отказва от инициативата да наложи строги правила за приготвянето на дюнери в ЕС.

Ако предложението за етикет „Гарантиран традиционен специтет“ беше прието, трябваше да бъдат наложени ограничения върху използваните съставки, съобщава BBC.

Дюнер индустрията в Германия би била особено засегната, тъй като типичният специалитет, продаван по улиците, се е развил през десетилетията и се различава значително от оригиналния турски вариант.

Турските власти твърдяха, че донерът трябва да се разглежда като национално ястие, разпространено в Европа чрез миграцията на гражданите на страната.

Германските власти обаче твърдят, че техният вариант е станал част от националната им кухня.

Традиционният начин на приготвяне на месото за дюнер датира от 16-ти век, според Международната федерация на донерите в Турция (Udofed), а името „донер“ е свързано с тази техника на приготвяне.

Федерацията поиска от ЕС да наложи единни правила в целия блок, изискващи:

• месото да е говеждо, от животно на възраст над 16 месеца, агне на възраст най-малко шест месеца или пилешки бутчета и гърди

• телешкото и пуешкото месо да бъдат забранени

• месото да се нарязва на филийки с дебелина 3-5 мм

• видът на ножа да бъде регламентиран, а маринатите също да подлежат на правила

В германския вариант на дюнера често се използва телешко месо в арабска питка, заедно със зеленчуци, включително червено зеле, кисели краставички, червен лук и сосове – и така може да се разглежда като европейска версия на турската класика.

Турската федерация не се е консултирала с германската индустрия, която отвърна с подкрепата на правителството в Берлин.

Министерството на храните и земеделието на Германия заяви пред BBC миналата година, че е взело под внимание турското предложение „с известно учудване“.

Бившият германски министър на храните и земеделието Джен Юздемир, ветеран политик от турски произход, заяви, че всеки сам решава как да се яде донер в страната и че няма нужда от указания от Анкара.

„Донерът принадлежи на Германия“, настоя той.

Ако Udofed беше продължила с изискванията си, това щеше да засегне европейската индустрия, доминирана от турската диаспора. Само в Германия има над 1,5 милиона турски граждани и почти толкова хора от турски произход.

Според Асоциацията на турските производители на донер в Европа (ATDID) около 60 000 души са заети в индустрията, произвеждайки около 400 тона кебап на ден.

Годишните продажби генерират около 3,5 млрд. евро в цяла Европа, 2,4 млрд. евро от които само в Германия.

Турската федерация съобщи на Европейската комисия, че е оттеглила инициативата си на 23 септември, след като тя предизвика голям брой възражения. Опитът да се намери компромисно решение също се провали. Служител на ЕС заяви пред BBC, че инициативата така или иначе е била на път да бъде отхвърлена.