Германия се е противопоставила на турското заявление до Европейската комисия за признаване на дюнер кебапа като защитен по географски произход продукт в ЕС, съобщиха за Euronews запознати източници.

Още през април Турция подаде заявление за регистрация на името döner в Европа, така че то да може да се използва само от производители, които отговарят на регистрираните методи и продуктови спецификации.

На 25 юли приключи фазата на консултации, в която държавите членки на ЕС можеха да оспорят регистрацията на основания като загриженост за интелектуалната собственост например.

Говорител на Еврокомисията потвърди пред Euronews, че е получено възражение, въпреки че изпълнителният орган отказа да потвърди коя държава се е противопоставила на заявлението.

Двама запознати източника твърдят, че базираното в Бон федерално министерство на храните и земеделието е подателят на възражението.

Според тях, германското министерство е изложило аргументите си след обратна връзка и позиции, представени от няколко асоциации на германски производители, като добавят, че съпротивата отразява по-скоро позицията на производители, отколкото на германското правителство.

На следващия етап от процедурата ЕК трябва да прецени допустимостта на възражението и след това може да улесни дискусиите между заявителя и опонента, като даде на двамата срок до шест месеца за споразумение.

Ако то бъде постигнато, трябва да бъде докладвано на ЕК в срок от един месец. Независимо дали това се случи или не, окончателното решение за регистрацията ще бъде в правомощията на ЕК, според говорител.

Турция желае да получи защитено наименование за произход като неаполитанската пица и испанския хамон, въпреки че традиционните специалитети не са част от рамката за географски указания, която предлага най-високото ниво на интелектуална защита на храните в Европа.

Целта на Турция е да се регистрира наименованието „döner“ в Европа, като се гарантира, че то ще се използва само от производители, които спазват регистрираните методи и спецификации.

Това означава, че ако специалитетът е защитен, само късовете говеждо и агнешко месо, „хоризонтално нарязани с дебелина 3-5 мм“, ще могат да бъдат етикетирани като yaprak или нарязани като döner, докато пилешките трябва да са с дебелина 1-2 см.

Тези технически подробности, посочени в заявлението, са вероятната причина за търкания между германските и турските производители относно начина на производство на най-популярната германска улична храна.

Терминът „döner“ идва от глагола „dönmek“ („обръщам“), но повечето европейци го познават просто като „döner kebab“ - с добавката на името, използвано в арабската дума за всички видове месо, приготвени на огън, допълва Euronews.