В сряда вечерта 54-годишната гръцка звезда Деспина Ванди планира да изнесе благотворителен концерт в Чешме, турски курортен град западно от Измир.

Събитието обаче се проваля, след като певицата отказва да да се появи на фона на турското знаме и плакат на Кемал Ататюрк, a властите отхвърлят молбата ѝ те да бъдат премахнати от сцената, пише Euronews.

Инцидентът се случва в момент, в който лидерите на Турция и Гърция се опитват да подобрят влошените си отношения.

В публикация в Instagram певицата изрази уважението си към публиката, която „ме удостои с присъствието“. Но разкритикува организаторите от Турската образователна фондация за това, че са променили събитието от концерт в изява със „забранен и несъгласуван политически оттенък“.

„Участието ми в посоченото събитие е невъзможно“, пише Ванди.

Публиката, изпълнила открития амфитеатър в Чешме, изразява разочарованието си с освирквания, след като разбира причината за решението ѝ да не се яви, пишат турски медии.

„Няма сила, която да ни накара да свалим знамето си или плаката на Ататюрк“, цитира Anadolu кмета на Чешме, който успокоява тълпата с думите: „Не я освирквайте, не мисля, че си струва да се уморявате и да си губите дъха. Тази дама трябва незабавно да напусне пределите на града.“

Вестник „Созку“ съобщава, че след скандала с Ванди много от зрителите са останали да гледат изпълнението на хор, който е трябвало да съпровожда гръцката звезда, и са се присъединили към него, за да изпеят патриотичния турски химн.

В коментар за AskBalkans потребител пише: „От нейна гледна точка тя е права, все пак може да се сблъска със сериозен отпор и омраза в Гърция. Но има един момент, в който напълно греши, имхо: Защо изобщо се съгласяваш да изнесеш този концерт?

Името на организацията, която е организирала концерта, е Турска образователна фондация, за Бога! Известен факт е, че турците окачват снимката на Ататюрк и турското знаме на такива места.

Също така е известно, че няма да приемат премахване. Това можеше лесно да се предотврати, като просто не приеме да се изнесе концерт.“

Съседите Турция и Гърция са в противоречие от десетилетия по редица въпроси, включително териториални претенции – например в Кипър, отбелязва Euronews. Лидерите на двете страни се срещнаха няколко пъти през изминалата година в опит да засилят процеса, насочен към нормализиране на отношенията.