Турският президент Реджеп Ердоган отправи реч, пълна със заплахи към Гърция. Той призова Атина да вземе поука от историята и да не забравя поражението в гръцко-турската война през 1922 г.

Ердоган направи изказването на най-големия технологичен фестивал в Турция, който се провежда на брега на Черно море в провинция Самсун,

"Гърция, погледни историята, върни се назад във времето. Ако отидеш прекалено далеч, цената ще бъде солена. Искам да кажа на Атина само едно: Не забравяйте Измир!“, посочи турският президент.

В Измир се разиграва последната сцена от гръцко-турската война от 1919 - 1922 г. През пристанището на града в началото на септември 1922 г. се евакуират гръцките войски от Мала Азия след поражението си при Думлупънар, като при превземането на града от турските сили на Мустафа Кемал Ататюрк голяма част от него е опожарена, а хиляди гръцки и арменски бежанци загиват.

Падането на Измир е трайна травма в историческата памет на днешна Гърция.

Напрежението между Анкара и Атина ескалира, след като Гърция подаде жалба срещу генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да изтрие публикация в Twitter от профила на Съюзническото сухопътно командване на НАТО по повод 100-годишнината от Деня на победата в Турция, с която се отбелязва битката при Думлупънар.

Впоследствие пък Анкара критикува НАТО, че туитът наистина е изтрит и определи това действие като "неприемливо".

Гръцкото външно министерство, от своя страна, обяви, че не възнамерява да отговаря на ежедневните провокации на Анкара.

Гърци пътуват всяка седмица до България, за да напазаруват изгодно От следващия месец в южната ни съседка храните ще поскъпнат още повече


Според много политически анализатори в Гърция обаче последното изявление на турския президент Ердоган за "окупирани от гърците острови" в Егейско море преминава допустимата граница на добросъседство.

Атина смята да информира съюзниците си в НАТО, че в този труден за световния мир момент Анкара отново създава напрежение в Егейско море и сред държавите в Алианса.

"Атина се ръководи само и единствено от клаузите на международното право" и желанието за мирни добросъседски отношения", се посочва в изявление на гръцкото министерство на външните работи.

Гърция наскоро обвини източната си съсъдка, че прелита над гръцките острови и нарушава въздушното ѝ пространство, като използва военни дронове Байрактар. Военното министерство на Гърция обяви, че се стреми да защити Егейско море от посегателство с безпилотни летателни апарати, като разполага противодействащи мерки по островите.

Турция пък твърди, че Гърция разполага войски на острови в Егейско море в нарушение на мирните договори, подписани след Първата и Втората световни война.