Турция е удвоила вноса на петрол от Русия тази година, показват данни на Refinitiv Eikon на фона на граничното сътрудничество в бизнес между двете държави и най-вече в енергийната търговия в условията на наложените от Запада санкции срещу Москва.

Търговията между Турция и Русия процъфтява от пролетта, след като турски компании, които нямат забрана да търгуват с Русия, се намесиха, за да запълнят празнината, създадена от европейските компании, които напуснаха Русия след инвазията й в Украйна по-рано през годината. Самата Русия определя действията си в Украйна като “специална военна операция.”

Турция е увеличила вноса на петрол от Русия до над 200 000 барела на ден от началото на годината в сравнение с едва 98 000 барела на ден за същия период пред 2021 г., показват данните на Refinitiv, цитирани от Ройтерс.

Петролният бум ще донесе на държавите от Близкия изток 1.3 трлн. долараПетролните постъпления ще засилят

Турция не наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна, заявявайки, че продължава да разчита на руските енергийни доставки.

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се срещнаха по-рано през месеца и се споразумяха за засилване на бизнес сътрудничеството между двете държави.

Турската рафинерия Tupras ще закупува около 111 000 барела на ден от Русия в периода януари – август тази година в сравнение с едва 45 000 барела на ден за същия период миналата година.