Азиатските акции поевтиняват днес, а доларът продължава да поскъпва на фона на опасенията относно световния икономически растеж, тъй като повечето централни банки продължават да вдигат лихвите. В същото време леко понижение на лихвите от страна на Китай единствено очерта проблемите на имотния пазар в страната.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл ще говори по време на ежегодния симпозиум на централната банка на САЩ в Джаксън Хол, Уайоминг, по-късно през седмица, като има опасност той да не отговори на очакванията на инвеститорите за смекчаване на политиката по отношение на увеличението на лихвите.

"Очакваме напомняне, че е необходимо допълнително затягане на паричната политика и че все още предстои да се постигне напредък по отношение на инфлацията, но не очакваме поемането на конкретен ангажимент спрямо лихвите за септември," казва пред Ройтерс Ян Неврузи, анализатор в NatWest Markets.

Очакванията на пазарите са за нови повишения на лихвите през септември, като единственият въпрос е дали то ще бъде с 50 или 75 базисни пункта, а лихвите като цяло се очаква да достигнат 3.5% - 3.75% до края на годината.

Проучване на Ройтерс сред икономисти показва, че Фед ще вдигне лихвите с 50 базисни пункта през септември.

Петролният бум ще донесе на държавите от Близкия изток 1.3 трлн. долараПетролните постъпления ще засилят

Изключение от тенденцията за затягане на паричната политика е Китай, където днес централната банка понижи някои ключови лихвени проценти с между 5 и 15 базисни пункта в опит да подкрепи забавящата се икономика и изпитващия затруднения имотен сектор.

Опасенията относно състоянието на китайската икономика обезцениха юана до 23-месечно дъно и поставиха под натиск акциите в региона.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.7%, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 губи 0.1%.

Южнокорейският KOSPI отстъпва с 0.7%, а японският Nikkei се понижи с 0.6%, въпреки че получи подкрепа от обрата при йената в последно време.

Фючърсите на индекса EUROSTOXX 50 отчитат понижение от 0.3%, а тези на FTSE също са на отрицателна територия.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 губят 0.4%, а тези на технологичния Nasdaq отстъпват с 0.5%. S&P 500 многократно не успя да преодолее 200-дневната си пълзяща средна стойност при 4 320 пункта и приключи миналата семдица с понижение от 1.2%.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации нарасна с 14 базисни пункта през миналата седмица и за последно бе на ниво от 2.99%.

Несигурността на пазарите в световен мащаб доведе до подкрепа за долара като най-ликвидната валута убежище. Доларовият индекс е на ниво от 108.22, след като миналата седмица скочи с 2.3% отчитайки най-доброто си представяне от април 2020 г.

Доларът днес запазва позиции спрямо йената при 137.27, след като поскъпна с 2.5% миналата седмица, докато еврото изпитва затруднения при 1.0028 спря щатската валута, след като поевтиня с 2.2% миналата седмица.

Поскъпването на долара е проблем за златото, което се търгува на цена от 1 746 долара за тройунция.

Цените на петрола също са поставени под натиск, на фона на опасенията относно търсенето в световен мащаб и скъпия долар.

Брентът поевтинява с 1.23 долара до 95.49 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол (WTI) отстъпва с 99 цента до 89.78 долара за барел.