Доставките на дюнери в България са се увеличили с 45% за една година.

Това сочат данни на платформата за доставки Glovo по повод Световния ден на дюнера. Оказва се, че сме в челните позиции и в няколко други категории.

Страната ни е на първо място в Югоизточна Европа по честота на поръчките на дюнери и на второ в световен мащаб на всички 23 пазара, на които Glovo оперира, като само Кот д'Ивоар ни изпреварва.

Най-много любители на дюнери има във Велико Търново. Градът печели приза “живот на дюнери”, след като поръчва 169 арабски сандвича през изминалата година, което прави средно по 1 дюнер на всеки 2 дни.

Най-скъпата поръчка е била на стойност 409 лв и е изпълнена от ресторант в София. Пазарджик е градът с най-висок ръст в поръчките през изминалата година, показват данните на Glovo, a най-голяма честота на доставки е регистрирана в столицата, следвана уверено от Кърджали и Русе.

Предпочитаме дюнери предимно в часовете за вечеря - пиковият момент за доставки през годината е бил около 19 ч.

След традиционните Великденски трапези, българите разнообразяват менюто си с дюнери. Малко след 19:30ч. още в първия работен ден след празниците - 7 май, са поръчвали по 1 дюнер на всеки 5 секунди чрез Glovo.

Всяка година на 12 юли светът отдава почит към широко разпространения и обичан арабски специалитет. У нас първият автентичен ресторант, предлагащ дюнери, отваря врати в София преди повече от 30 години, а днес в столицата заведенията за дюнери са почти на всеки ъгъл.

Най-предпочитани у нас през изминалата година са пилешките дюнери, следвани от тези с телешко и свинско. Тънкият арабски хляб е характерен за всички вариации на специалитета, като у нас най-широко разпространената рецепта включва месо, зеленчуци, сосове и пържени картофи.

Шавармата е традиционното наименование на сандвича в някои арабски страни, като тази вариация изключва картофите и се отличава със специфичните подправки за овкусяване на месото. Вегетарианската и веган версията на “дюнера” най-често се приготвят с фалафели, зеленчуци и сосове.