Някои туристи избират почивката си въз основа на културното наследство и най-добрите музеи и галерии, които могат да посетят.

Други се спират на градове с бурен нощен живот или дестинация, център на фестивал или събитие.

Но за много пътуващи най-вълнуващата част е храната. Още когато се събуждат в първия ден, те са развълнувани от всички кулинарни изкушения, които ги очакват: пазари, предлагащи местни деликатеси, улична храна, ресторанти, с локални ястия, които няма да забравят.

Точно тези гурме пътешественици има предвид Time Out, когато съставя новата класация с най-добрите градове в света за гурме туризъм.

„Храната е всичко, когато пътувате“, казва Грейс Биърд, редактор на Time Out за пътувания пред CNN.

„Доброто (или лошото) хранене може да направи или да провали пътуването – обикновено е едно от нещата, които помним най-много.“

За да изготви класацията, Time Out анкетира хиляди местни жители на градове по цял свят, като ги пита за възможностите за хранене с акцент върху качеството и достъпността.

Редакторите пресяват резултатите и включват в крайната класация града с най-висока оценка за всяка държава.

Ето кои са най-добрите градове за хранене на Time Out за 2024 г.

1. Неапол, Италия

2. Йоханесбург, Южна Африка

3. Лима, Перу

4. Хо Ши Мин, Виетнам

5. Пекин, Китай

6. Банкок, Тайланд

7. Куала Лумпур, Малайзия

8. Мумбай, Индия

9. Дубай, ОАЕ

10. Портланд, САЩ

11. Ливърпул, Великобритания

12. Меделин, Колумбия

13. Севиля, Испания

14. Порто, Португалия

15. Маракеш, Мароко

16. Лион, Франция

17. Сидни, Австралия

18. Монреал, Канада

19. Осака, Япония

20. Копенхаген, Дания

Не само пица

На първо място в списъка е Неапол, известен като родното място на пицата.

Не е изненадващо, че моцарелата в пица „Маргарита“ е изтъкната в списъка като „задължителното ястие“, но се спонават и специалитет „Неаполитанско рагу“, както и десертът „Сфолятела“.

За туристите, искащи да опитат автентична пица, Time Out предлага да се отправят към пицария Santa Maradona в испанския квартал на града.

Собственикът Андреа Вивиани заяви пред CNN, че за него е „удоволствие“ да бъде отбелязан в класацията, въпреки че „да разглеждаме Неапол само като дестинация за храна е истинска загуба“.

„Храната със сигурност е важна част от нашата култура, но Неапол е много, много повече“, каза Вивиани. „Идеята на Santa Maradona е точно такава: да предаде всички аспекти на Неапол.“

Ресторантът на Вивиани е празник не само на пицата, но и на футбола. Наречен е в чест на аржентинския футболист Диего Армандо Марадона, играл за отбора на Неапол през 80-те години на миналия век.

Макар че Вивиани се надява туристите да се насладят не само на храната, той добавя, че е вълнуващо как много от тях идват с „желание да научат за нашите традиции и да опитат фантастичните ни пици“.

На второ място е южноафриканският Йоханесбург, като Time Out цитира писателя Тандо Молекети-Уилямс, който препоръчва централния квартал Браамфонтейн и места, сред които винения бар Mamakashaka and Friends, както и ресторант и галерия Artivist.

Задължителното ястие в града е сандвичът kota - пълнен хляб с вкусни съставки като картофен чипс, колбас, яйце или сирене, а също така bunny chow - южноафриканска улична храна, включваща къри, месо или боб, пълнени в хляб.

Топ 3 допълва Лима, Перу, където Time Out препоръчва да опитате ceviche и arroz con pollo (пиле с ориз). Естествено се споменава и ресторант Central, който беше обявен за номер 1 в класацията „50 най-добри ресторанта в света“ за 2023 г.

Достъпност

Други градове в списъка са Хо Ши Мин (номер четири), Пекин (номер пет) и Банкок (номер шест).

Общото между всички е, че те „преживяват кулинарен ренесанс“ или са „особено оживени в момента“, според Грейс Биърд от Time Out. Той обяснява, че „достъпността е играла същата роля като качеството при създаването на тази класация“, а редакторите са търсили градове, „в които качествените ястия са достъпни за хора с всякакъв бюджет“.

Първият американски град в класацията е Портланд, Орегон - на 10-то място. Той е място, което трябва да бъде посетено от любителите на пицата, като мексиканската, гарнирана със съставки за тако, е определена от местните жители като най-стойностното ястие в града.

В Обединеното кралство Ливърпул се размина с място в Топ 10 и заема 11-а позиция. Time Out изтъква характерното ястие Scouse – яхния, която обикновено се състои от говеждо или агнешко, и това, което живеещата в Ливърпул писателка Алис Портър нарича „множество нови кулинарни начинания“, като Manifest, ресторант, включен в пътеводителя Michelin.