Фреска, изобразяваща ястие, което може да е предшественик на италианската пица, е открита на стената на къща в древния римски град Помпей, съобщи Reuters, позовавайки се на италианското Министерство на културата.

Снимки и информация за откритието са публикувани на сайта на Археологическия парк на Помпей.

Както обясняват археолозите, възможно е да се предположи, че до чаша за вино, поставена върху сребърен поднос, е изобразена фокача, която служи като опора за различни плодове (които могат да бъдат идентифицирани като нар и може би фурми). Експертите различават и подправки и може би сос, подобен на песто.

Въпреки че технически не може да се смята за пица, тъй като не съдържа типичните за нея съставки като домат и моцарела, този хляб „може да е далечен роднина на модерното ястие“, казват от министерството.

Пицата идва от САЩ? Скандално интервю на професор по хранене шокира Италия Той поставя под съмнение автентичността на емблематични италиански ястия

Известният град Помпей, унищожен от изригване на вулкана Везувий преди близо 2000 години, се намира на около 23 км от град Неапол – съвременната родина на италианската пица. В днешно време пицата е храна, защитена от ЮНЕСКО.

Фреската е открита в антрето на къща, към която е имало и пекарна. Сградата е била частично разкопана през 19-и век, а разкопките са възобновени през януари, посочват от италианското министерство на културата.

Останките от Помпей, открити едва през 16-ти век, от скоро са обект на активна археологическа дейност, насочена към предотвратяването на разпада и пренебрегването на историческото място. До голяма степен това е благодарение на наскоро приключен проект на стойност 105 милиона евро, финансиран от Европейския съюз.