Кои ще са най-горещите градски тенденции в следващите 12 месеца?

За да даде изчерпателен отговор на този въпрос, Time Out анкетира 25 международни редактори и съставя класация с Топ 10 градски тенденции за 2024 г.

Ето кои са те в едни от най-горещите туристически дестинации по света.

1. Токио и новият поглед към баните

"Все по-голям брой традиционни обществени бани получават модерна промяна, като дизайнери и архитекти преоткриват пространството и го превръщат в социален център за общността", казва главният редактор на Time Out Tokyo Лим Чи Уах.

"Някои от тези бани вече разполагат дори с бар за крафт бира", допълва той.

Дубай остава фаворит на туристите, но Европа е хит за кулинарни пътешествияТова са изводите от новата класация на Tripadvisor, след като платформата обяви наградите си за най-търсени дестинации в света през 2024 г.

2. Вечеря с театър в Сингапур

"Изглежда, че хората в Сингапур са любители на храненето с преживяване, каквито са вечерите с театър с мултисензорни, интерактивни елементи", обяснява Рейчъл Йоханан, редактор на Time Out Singapore.

"Въпреки че това все още се смята за рядкост, определено виждаме повече такива атракции, независимо дали става въпрос за временни или постоянни обекти".

3. Голямата ябълка и мулти културата

"Напоследък се откриха огромни нови културни центрове, които успешно размиват границите на различните артистични дисциплини", казва редакторът на Time Out New York Шей Уивър.

"Тези пластични нови пространства приканват към нови форми на креативност и творчество".

Да прекосиш Америка пеша. Или как една разходка се превърна в каузаХолдън Рингър обикаля пеша общо 11 щата в рамките на 10 месеца. Досега е успял да извърви близо 5500 км

4. Дубай – иновативно изкуство в ресторанта

"В града има истински празник на местните художници, изложби и стенописи, включително най-новата творба, "Unbreakable" (Несломим) на Дина Саади, международна сирийска художничка, базирана в Дубай", казва главният редактор на Time Out Dubai Луиз Чарлсуърт.

"Виждаме също така, че иновативното изкуство в ресторантите играе ключова роля в преживяванията, включително с персонализирани визуализации въз основа на вашите движения".

Вечност и лукс: Ето я най-високата часовникова кула с жилища в светаAeternitas ще бъде най-високата жилищна часовникова кула в света с височина 450 м - четири пъти повече от лондонския Биг Бен и само с 22 м по-малко от Central Park Tower в Ню Йорк

5. Маями преоткрива влаковете

"Забелязвам отвореност към нови методи на транспорт, олицетворена от влак Brightline от Маями до Орландо", казва Ашли Брозич, редактор на Time Out Miami.

"Жителите на Маями са супер любопитни за Brightline като начин за опознаване на Флорида, а предградията около града предлагат безплатни колички за голф, за да не се налага хората да шофират до близките дестинации".

6. Повече публично изкуство в Хонконг

"Нарастващата тенденция в развитието на недвижимите имоти е да се включва повече обществено изкуство в техните обекти, което прави изкуството и културата по-достъпни за всички", казва главният редактор на Time Out Hong Kong Татум Анчета.

"Очаква се тази тенденция да продължи и през следващата година, тъй като предприемачите на недвижими имоти признават значението на изкуството за повишаване на естетическата привлекателност на своите пространства, като насърчават ангажираността на общността".

Дестинациите, за които туристите ще плащат повече през 2024 г.Приходите, генерирани от тези данъци, се използват за поддържане на туристическите обекти и съоръжения, както и за опазване на природните ресурси

7. Мелбърн – възраждане на крайбрежието

"Проектът Greenline, който съживява 4-километровия участък между Birrarung Marr и моста Bolte по бреговете на река Яра, е голям проект, който набира скорост в Мелбърн през 2024 г.", казва редакторът на Time Out Melbourne Лия Глин.

"Очаква се той да осигури повече обществени пространства за изкуство, събития и отдих".

8. Монреал – кухни с отворена концепция

"Независимо дали тези по-малки, по-интимни пространства са вдъхновени от инфлацията, високите цени на храните или покачващите се наеми, ние сме тук заради простотата на новите маси на готвачите и техните менюта", казва Лора Озбърн, редактор на Time Out Canada.

Да почерпиш непознат с бира - новата мода в английските пъбовеПривръжениците на Wetherspoons The Game! стават все повече и дори започва надпревара и самореклама защо някой заслужава да го почерпят

9. Банкок – похапване в малките часове на нощта

"Нощните дейности на открито продължават да са популярни и тази тенденция ще се запази и през 2024 г. поради убийствено високите дневни температури", казва редакторът на Time Out в града.

"Нощните фестивали като светлинния Awakening, насочената към творчеството седмица на дизайна и арт хепънингът Galleries' Night са фаворити сред събитията, които привличат хиляди любители на изкуството.

На произволни покриви се появяват и кина на открито.

Освен това Банкок предлага повече възможности за хранене през нощта от всякога - от популярната улица за хранене Ban Tan Thong, през квартала Huay Kwang, до новия търговски център Emsphere - всички те са отворени до късно за гладните нощни птици".

И нека партито не свършва: Градовете с най-евтин нощен живот през 2024 г.За класацията е използвана интересна методика, която анализира разходите на база три бири, 5 км с такси и едно хранене в McDonald's

10. Лондон и ренесансът на нощните клубове

"В Лондон най-накрая се откриват много нови нощни клубове", казва редакторът на Time Out London Джо Макертич.

"Това е добре, защото една от критиките, които постоянно се отправят към града, е, че броят на местата за излизане намалява.

Много от тези нови локации разполагат с високотехнологични озвучителни системи и аудио-визуални осветителни системи, последна дума на техниката, така че да привлекат талантливи диджеи от най-високо ниво.

Дали входната такса и консумацията са прекалено скъпи? Да. Но със сигурност си заслужава".