Нека бъдем честни. Осака не може да се похвали със зашеметяващите размери на Токио, където на всеки завой туристите откриват нов свят на приключения.

Няма и историческите храмове, идиличните хълмове и древната история на Киото.

Това, което притежава обаче, са два от най-съществените аспекта за всеки посетител на Япония – най-добрата храна и забавни, учтиви и приятелски настроени местни жители. Това е място, където можете да хапнете вкусно, да опитате странната местна бира и да се насладите на град, в който ежедневните удоволствия са на преден план, както никъде другаде.

Храната е религия в Осака, която сега очаква световно внимание, готвейки се да бъде домакин на Експо 2025. Градът е известен като кухнята на Япония и всяка обиколка на неговите безбройни кулинарни изкушения трябва да започне от Дотонбори, пише CNN.

Улиците от двете страни на канала между моста Дотънборибаши и моста Нипонбаши, в градския район Намба, са мястото, където да прекарате един запомнящ се следобед.

Ще разберете, че сте на правилното място, когато видите ресторанти, украсени с огромни движещи се механични раци и модели на октоподи, които се извисяват над вас и приканват да влезете и да хапнете.

Не прекалявайте с октопода

Октоподът безспорно е царят на менюто тук, съществена част от големия подарък на Осака за Япония: такояки. Това са тестени топчета, пълнени с нарязан на кубчета октопод, изпържени в много висока температура, идеални за похапване в движение.

И все пак, не прекалявайте с тях. "Тук наистина е горещо, затова просто бъдете внимателни. Не всичко наведнъж!", съветва продуцентът на CNN от Токио Джунко Огура.

Малцина туристи могат да устоят на този подход, дори и да рискуват да изгорят устата си с горещите уханни топчета с октопод.

Такояки обаче е само началото. Както обяснява Джунко, местните жители дори имат поговорка, свързана с храната: "Куидаоре" или в общи линии: "В Осака яж като за последно, сякаш после ще фалираш."

Това важи за изваждането на сочното месо от раци от черупката с пръчици и за опитването на изключително прясно суши, което готвачите правят в реално време пред вас.

"Ти си сладка, здрава, обичам те". Извинявай, но отиваш в кланицата

Има обаче едно ястие, за което ще трябва да отделите известна сума пари. Нещо толкова сочно и вкусно, че е станало известно в цял свят.

Говеждо месо Кобе. Репутацията на този деликатес, който се предлага в Дотонбори и в цяла Осака, буквално се носи преди да стигнете до масата. Това е месо, отглеждано по най-строги стандарти с впечатляващи цени.

Килограм филе "Кобе" клас 11 може да надхвърли 300 долара.

Качвайки се на влака-стрела Шинкансен от центъра на Осака, можете да бъдете в Кобе само за половин час.

Кравите се отглеждат в покрайнините на града при строги условия. Тези, които са в Япония за по-малко от седем дни, не могат да влизат в контакт с тях. Всъщност, за да разговаря с фермер, ангажиран с грижите за тях, Джунко от CNN първо се свързва с него чрез Zoom.

Когато го пита как се отнася с говедата в сравнение с другите крави, фермерът е изчерпателен в обясненията си.

"Той ги гали колкото е възможно повече, говори с тях и казва: "Изглеждаш сладка, здрава, обичам те", казва Джунко, превеждайки думите на фермера.

Ако това ви се струва пресилено, можете да добавите добре познатия факт, че фермерите масажират кравите си. Пред CNN фермерът признава, че му е тъжно след тези тригодишни грижи да види подопечните си как отиват към кланицата, но е доволен, защото знае, че те осигуряват щастие на тези, които ги ядат.

Сочното и топящо се в устата говеждо месо от Кобе е безспорно най-доброто на Земята и е крайъгълен камък на всяка гурме екскурзия в Осака.

Всички на мач

След всичката тази храна обикновено се налага да се пораздвижите.

Подобно на много други градове в Япония, Осака е обсебен от бейзбол. Играта е неизменна част там още от 1872 г., когато е въведена за първи път.

Днес бейзболът се практикува от всички – от деца в младежки лиги до 80-годишни, които се наслаждават на играта в летния следобед.

Подкрепата на феновете е толкова важна, колкото и самият мач. Местният отбор е Ханшин Тигърс, един от най-известните бейзболни франчайзи в Япония. Клубът започва съществуването си през 1936 г. и за кратко играе като "Осака тигърс", след което се връща в Ханшин, град на 20 минути западно.

Дълго време считани за аутсайдер, "Тигрите" печелят Японските серии през 2023 г., като по този начин прекъсват 38-годишното худа, наречено "Проклятието на полковника", за което се смята, че е причинено от прекалено развълнувани фенове, които хвърлят статуя на легендата на KFC полковник Сандърс в канала Дотонбори, когато печелят титлата през 1985 г.

Заклетите фенове посещават всеки мач, включително и Такада, местен жител, който изрежда приоритетите си, докато седи на трибуните и чака да започне отложен от дъжда мач.

"Ханшин Тигърс е номер едно", казва той с усмивка. "После семейството. После работата или кариерата."

Такада признава, че е избухнал в неудържим плач, когато "Тигрите" са спечелили титлата през 2023 г.

Дълбоко потапяне

Отдихът в Осака е само на една ръка разстояние в многобройните онсени на града.

Тези естествени извори са част от местната култура и изискват собствен етикет. Татуировките при влизане във водата трябва да бъдат покрити, тъй като в миналото в Япония на изкуството на тялото се е гледало като на нещо, което украсява само гангстерите от якудза.

Баните са разделени на мъжки и женски, готови да облекчат умората на посетителите след натоварения работен ден.

В онсена всичко е свързано с "голото приятелство", място, където всички са равни, подобно на културата на сауните във Финландия и Естония.

Красивата природа около Осака е пълна с такива, но баните в центъра на града също са лесни за откриване, което ги прави идеални да отделите време и дори да се запознаете с местните – макар и без дрехи.

Осака е град на ароматите и приятелството. Място, където можете да се нахраните царски и да прекарате времето си сред хора, обсебени от най-добрата храна и искрено загрижени всеки турист да получи велико гостоприемство.

Ето защо, макар че Токио и Киото са големите звезди на Япония, не пропускайте да се насладите на Осака.