Планината Фуджи, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и символ на Япония, въвежда нови правила за катерачите на фона на опасенията за свръхтуризъм.

От 1 юли желаещите да покорят върха трябва да плащат по 2000 йени (12,40 долара) на човек, като дневният максимум е 4000 души дневно, пише CNN.

"Насърчаваме решително всеобхватните мерки за безопасност при изкачването на планината Фуджи, за да може по този начин да гарантираме, че тя, като съкровище на света, ще бъде наследена от бъдещите поколения", заяви Кутаро Нагасаки, губернатор на префектура Яманаши, при обявяването на новите разпоредби по-рано тази година.

Сред най-важните проблеми пред световноизвестния японски обект, са свръхтуризмът, подножията, затрупани с боклуци, и неподходящо облечените туристи - някои от тях се опитват да се изкачат планината със сандали.

Японските власти предвиждат още да назначат нови водачи, които ще се грижат за безопасността по и около пътеките. Те ще информират катерачите, когато нарушават етикета в планината, като например палене на огън, носене на неподходящо облекло или изграждане на заслони за нощувка.

По данни на префектурата през 2019 г. пет милиона души са изкачили Фуджи или три милиона повече в сравнение с 2012 г.

"Прекомерният туризъм и всички последствия от него като боклуци, нарастващи емисии на CO2 и безразсъдни посетители, е най-големият проблем, пред който е изправена Фуджи", заяви миналата година пред CNN Масатаке Изуми, служител на правителството на префектура Яманаши.

През 2023 г. доброволецът Томойо Такахаши заяви пред CNN, че ще помоли посетителите да допринесат с 1000 йени (6,20 долара) за поддържането на планината.

"Не всички плащат 1000 йени и това ме натъжава. Трябва да има задължителна входна такса, която да е много, много по-висока, така че да идват само посетители, които наистина ценят наследството на планината Фуджи", каза тогава тя.

Сега Такахаши ще изпълни желанието си.

Новите правила обаче важат само в префектура Яманаши, където са по-популярните туристически маршрути.

Фуджи се намира и в префектура Шизуока, която все още не е въвела данъци или ограничения за посетителите. Губернаторът на Нагасаки заяви, че той и губернаторът на Шизуока ще се срещнат в края на сезона за катерене, за да сравнят опита си.

Свръхтуризмът се превърна в по-сериозен проблем в Япония, след като страната отвори след пандемията.

В Киото местните жители на историческия квартал Гион изразяват своята загриженост от туристите, които се стичат, за да снимат и понякога да тормозят гейшите, които живеят и работят там, като си спечелват прозвището "папараци на гейши".

Макар че градът е поставил знаци и табели, които приканват посетителите да не снимат гейши, някои местни жители казват пред CNN, че това не е достатъчно. Едно от предложенията на кварталния съвет, е да се налагат глоби или да се издават билети.

Засегнат е и град Хацукаичи в префектура Хирошима в Югозападна Япония. В малкото градче се намира известната оранжева порта "плаващо светилище" тория, която е част от 1400-годишен шинтоистки комплекс.

През октомври 2023 г. градът започна да събира такса от 100 йени (62 цента) на посетител в светилището. Парите от "туристическия данък" отиват за поддържане на обекта и неговата инфраструктура.