Държавата с министерство на щастието – Бутан планира да преразгледа туристическата такса от 100 долара на ден, ако индустрията в страната се възстанови.

Това заяви министър-председателят Черинг Тобгай пред CNBC. Таксите вероятно ще бъдат по-високи, допълни той.

Бутан отвори отново границите си през септември 2022 г. с въведена повишена "такса за устойчиво развитие" от 200 долара на човек на ден. През 2023 г. страната намали таксата, с цел посетителите да останат по-дълго.

Настоящата дневна такса – 100 долара за възрастни и 50 за деца от 6 до 12 години, е описана като "ограничен във времето стимул", валиден до 31 август 2027 г., според Министерството на имиграцията на Бутан.

Но Тобгай посочи, че размерът може да се промени преди тази дата.

"Ще имаме квота от 300 000 туристи. И ако търсенето надхвърли капацитета ни да ги посрещнем, може да се наложи да увеличим устойчивите такси по това време. Това ще бъде добре дошло развитие за нас", добави той.

По-бавно завръщане на чуждестранните туристи

Туристическата индустрия на Бутан се възстановява от пандемията по-бавно отколкото други страни в Азия – ситуация, която Тобгай очаква да се промени.

"В момента, в който започнем да рекламираме страната, мисля, че ще има поток от желаещи да посетят Бутан", коментира той.

Според годишния доклад, публикуван от Съвета по туризъм на Бутан, през 2019 г. са посрещнали 315 599 чуждестранни туристи, 73% от които са били от Индия.

Миналата година страната е посрещнала около 130 000 туристи, допълни премиерът.

Бутан се стреми към 300 000 туристи годишно, като половината от тях ще са от "трети страни" и "доларови посетители", според манифест на Народната демократична партия, от която е Тобгай.

Индийските туристи плащат намалена такса от 1200 бутански нгултрума (14,50 долара) на нощувка, а еднодневните туристи от Индия са освободени от такса, според Министерството на имиграцията на Бутан.

Промени след пандемията

Преди Бутан да затвори границите си през март 2020 г. в отговор на пандемията, от туристите се изискваше да заплащат дневна пакетна такса, която започваше от 200 долара на ден.

Тарифата включваше разходите за хотел, транспорт и екскурзовод, както и задължителната такса за устойчиво развитие в размер на 65 долара.

Сега тези разходи са в допълнение към таксата за устойчиво развитие в размер на 100 долара.

Тобгай признава, че промените в таксите за устойчиво развитие са предизвикали "голямо объркване".

Все пак изразява увереност, че сегашната ставка от 100 долара ще позволи на страната много бързо да постигне целите си за възстановяване.

"Мисля, че много туристи са готови да платят 200 долара на ден като такса за устойчиво развитие", казва той, особено "когато гостите разберат, че приходите от таксата за устойчиво развитие се използват за опазване на нашата природна среда, за осигуряване на безплатно образование и безплатно здравеопазване на нашите граждани".

"Повечето туристи се радват, че могат да играят малка, но значима роля в устойчивото развитие на Бутан", допълва Тобгай пред CNBC.