Пътниците, които резервират полети с нискотарифни компании, често смятат, че пристигането на регионално летище и удълженото пътуване до дестинацията са цената, която трябва да платят за евтините самолетни билети.

Ако летите с нискотарифен превозвач до Париж, вероятно ще кацнете на летище Бове-Тиле на около 85 км северозападно от столицата.

Резервирайте за Милано и може би ще пристигнете на международното летище Orio al Serio, което е по-близо до Бергамо, отколкото до модната столица на Италия.

Но вместо да гледате на това като на неудобство, помислете дали да не го използвате като начин да опознаете някои от неизвестните европейски градове, съветва Euronews.

Разходка и чаша просеко в Тревизо, Италия

Макар че нискотарифните авиокомпании летят до летище Марко Поло, което е най-близо до Венеция, вероятно ще намерите по-евтини полети до това в Тревизо.

Това очарователно градче има собствени канали, обградени от патрициански резиденции. Централните калдъръмени улици са осеяни с градски къщи, украсени с романтично избледнели фрески, а на големия площад Пиаца дей Синьори се намира замъкът от 13-и век Палацо дей Треченто.

Градът е само на половин час път от хълмовете на Конеляно, където се произвежда просеко, така че изисканите му барове са идеални за аперитив преди вечеря с местно пенливо вино.

Средновековно величие в Жирона, Испания

Летище Жирона-Коста Брава може да е второто най-близко до туристическата гореща точка Барселона, но все пак е на 100 км. Както подсказва името, то е много по-близо до Жирона, до който се стига за 16 минути с автобус.

Средновековният център разполага с архитектурни богатства за любителите на историята, като внушителните останки от военни укрепления, лабиринтния еврейски квартал и величествената катедрала.

Ако сте там заради храната – опитайте богатата рибна паеля с домати и чесново пилешко и скариди mar i muntanya. Според сайта за сравнение на разходите Numbeo, храната в Жирона е с около 25% по-евтина, отколкото в Барселона.

Ерудиция и устрем към знанието в Кеймбридж, Великобритания

С пет летища, от които можете да избирате, летенето до Лондон е разбираемо сложно. Цените на билетите за летище Станстед обикновено са най-евтини, но трябва да пътувате 50 минути с влак или автобус до столицата.

За половин час с влак обаче ще стигнете до Кеймбридж, известен с вековния си университет и живописни гледки.

Калдъръмените улички в центъра са претъпкани с велосипедисти, а на всеки ъгъл има уютни кафенета.

Разхождайки се по главните улици, ще забележите арки в стил Рококо, готически кули и неокласически колонади, принадлежащи на университетски колежи, датиращи още от Средновековието.

За да видите най-внушителния от тях, посетете Кралския колеж. Неговият параклис е построен под патронажа на петима крале на Англия. Дългата близо 90 м сграда наподобява катедрала с калейдоскопични витражи в хералдическа символика и хипнотизиращ таван с ветрилообразни сводове.

Архитектурни чудеса в Бове, Франция

За търговски цели летище Бове-Тиле може и да е обозначено като Париж-Бове, но то е на повече от час път от френската столица. До центъра на Бове обаче се стига само за 15 минути с местен автобус.

Това може да е малък град в сравнение с Париж, но в него има много културни забележителности. Главната атракция е катедралата Сен Пиер - грандиозна готическа църква с високи кули и най-високия свод в света.

В нея се помещава и астрономически часовник от XIX в. с 52 циферблата, показващи положението на планетите в Слънчевата система и текущото време в 18 града по света.

Приказният дворец за епископите на Бове сега е Музей, в който се съхранява колекция от древна керамика, археологически артефакти, мраморни статуи и произведения на изкуството от XIX и XX век.