CNN: Българската Шопска е сред 24-те най-добри салати в света
Според медията салатата се приготвя с нарязани зрели домати, печени чушки (обикновено зелени, но понякога червени), краставица (английска или персийска), люти чушки (по избор), лук (обикновено червен), заедно с магданоз и ронливо сирене
&format=webp)
Българската шопска салата попадна в класацията на CNN за 24-те най-добри салати в света, наред с италианската панцанела, гръцката хориатики, испанската пипирана, ливанското табуле и по-екзотичните гадо-гадо от Индонезия и японската суномоно.
Твърди се, че ястието, известно като салата, датира от древноримския обичай за потапяне на маруля Ромен в сол – Herbe Salata („oсолени листа“), пише CNN.
Водещата илюстрация на статията на американската медия е именно снимка на Шопска салата.
В наши дни, векове след като концепцията е възникнала в Древен Рим, наименованието салата може да събуди у някои образа на съд с маруля с избрани от вас добавки от вездесъщите вериги за салати; за други това е топла купа със зърнени култури (като салата фаро) или салата без маруля (като макарони, картофена салата или салата от зеле). Салатата се смята от някои за студена, овкусена и нарязана гарнитура, докато други превръщат салатите в пълноценно хранене, като добавят разнообразие от протеини.
Накратко казано салатите означават различни неща за различните хора; ключът се крие в пресните съставки, текстурата и добре балансирания дресинг.
Независимо от начина, по който се сервира, една салата може да говори много за дадено място. От Гърция до Мексико, Етиопия и Япония, не става въпрос само за съставки (зеленчуци, билки, листа) или подправки, дресинги и текстури – често има предистория на рецептата, която се позовава на време, място и наличие на продукти. Всеки готвач ще ви каже, че създаването на салата не е за хора, на които им липсва смелост, което вероятно е причината толкова много класически салати да се запазят в продължение на години, с малки вариации.
Ето как е описана българската шопска салата от CNN:
Най-известната салата на България, която е популярна и в цяла Югоизточна Европа, хрупкавата и цветна шопска салата, се приготвя с нарязани зрели домати, печени чушки (обикновено зелени, но понякога червени), краставица (английска или персийска), люти чушки (по избор), лук (обикновено червен), заедно с магданоз и ронливо сирене подобно на гръцката фета. Овкусява се със зехтин, а понякога се добавят и черни маслини. Наречена на името на района на Шоплука в Западна България, цветовете на салатата (червени домати и чушки, зелени краставици и бяло сирене) са цветовете на националния флаг на България. Известният български готвач Силвена Йохан Лаута дори е включил рецепта за шопска салата в книгата си Храната и готвенето на Румъния и България.
БТА