Поевтиняването на долара спрямо еврото е "повод за безпокойство, но нищо особено не се очаква по този въпрос от срещата на страните от Г-8 идната седмица в Япония, каза днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от АФП.

Въпреки известното понижение на долара спрямо останалите основни валути и еврото в средата на седмицата, когато той загуби близо цент от стойността си, единната валута все още се търгува на нива, които създават проблеми за европейските производители.

Еврото приключи седмицата при ниво малко над 1.5700 долара за едно евро, като е на няколко цента разстояние от постигнатия си през тази година исторически рекорд спрямо "зелените Пари".

"Спадът на долара е повод за безпокойство", заяви Барозу в интервю, дадено на няколко журналисти.

"Част от поскъпването на петрола и храните се дължи на спада на долара", допълни той. Почти всички суровини на световните стокови пазари се измерват в долари, и низходящия натиск върху щатската валута, създава инфлационен натиск.

В момента някои инвеститори избягват долара и пренасочват капиталите си към пазарите за суровини и това вдига котировките.

"Аз обаче ще бъда силно изненадан, ако стане нещо специално за валутните курсове" на тридневната среща на ръководителите на индустриализираните страни от Г-8, която започва в понеделник в Япония.