UBS и други европейски банки се очаква да обявят още милиарди долари намаления на стойността на активи, засегнати от срива на щатския пазар за високорискови заеми и от кредитната криза, въпреки че загубите за второ тримесечие ще бъдат по-малки, в сравнение с предходната четвърт, смятат анализатори, предава Reuters.

Швейцарската банка UBS отново се очаква да бъде най-силно засегната измежду европейските кредитни институции.

Анализаторите прогнозират, че UBS, която вече обяви намаления на стойността на активи в размер на над 36 млрд. долара, може да отчете допълнителни такива между 4 млрд. и 8 млрд швейцарски франка (между 3.9 и 7.8 млрд. долара).

Deutsche Bank може да отчете намаления на активи за над 3 млрд. евро (4.7 млрд. долара), а между останалите банки, които се очаква да бъдат засегнати, са Credit Suisse, Societe Generale, Barclays.

Европейските компании са отписали активи за повече от 150 млрд. долара от началото на щатската ипотечна криза, докато сумата в световен мащаб достига над 330 млрд. долара, показват данни на Reuters.

От JP Morgan очакват намаленията на стойността на активи от страна на най-големите европейски банки да достигнат 61 млрд. евро до края на годината.

Миналата седмица от щатската инвестиционна банка прогнозираха следните намаления на стойността на активи: Deutsche Bank - 5.6 млрд. долара; UBS - 5 млрд. долара; Societe Generale - 3 млрд. долара; Natixis - 2.2 млрд. долара; Credit Suisse - 2 млрд. долара; Credit Agricole - 1.4 млрд. долара и BNP Paribas - 1.1 млрд. долара.

Мередит Уитни, анализатор в щатската инвестиционна банка Oppenheimer, очаква по-големи отписвания при UBS за тримесечието в размер на около 8 млрд. долара.

От Citi очакват швейцарската банка да обяви намаления на стойността на активи в размер на 4.4 млрд. долара, също толкова прогнозират и от Morgan Stanley.

През миналата седмица се наблюдаваше известно облекчение, когато от UBS не предупредиха за големи загуби. Акциите на банката обаче все още се търгуват на най-ниската си цена от 10 години насам - под 20 франка за брой.

От Deutsche Bank също опровергаха спекулациите миналата седмица, че очакват големи намаления на активи и трябва да набират капитал.

Британските банки също могат да получат още удари, като има чести спекулации, че Barclays ще обяви още намаления на активи.

Щатските конкуренти също се очаква да обявят големи намаления на активи за второто тримесечие, водени от Citigroup и Merrill Lynch.