Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция от 100 000 лв. на ЗПАД „ДЗИ Общо застраховане” за извършено нарушение на чл. 31, ал. 1 от ЗЗК, съобщиха от ведомството.

Производството е образувано по молба на ЗПАД ”Булстрад”.

Молителят е класиран на първо място в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Застраховка „Отговорност на собственици и оператори на Летище София, Летище Пловдив, Летище Горна Оряховица и отговорност на ДП „РВД” за функциите, изпълнявани от него по организация, обслужване на въздушното движение, комуникация, навигация и обзор, аеронавигационно и информационно обслужване, метеорологично обслужване и управление на въздушното пространство” за 2008 г.”

Комисията установи, че ЗПАД „ДЗИ Общо застраховане” е изпратило до съвъзложителите писма с невярна информация за конкурента си. Разпространените данни са довели до забавяне възлагането на договора за обществена поръчка и са предизвикали негативен ефект върху дейността на ЗПАД ”Булстрад”.

КЗК счита, че подобно поведение създава недоверие относно качествата на конкурентното дружество и противоречи на добросъвестната търговска практика.