Най-голямата швейцарска застрахователна компания Zurich Financial Services AG се е съгласила да закупи 50-процентен дял в застрахователните подразделения на Banco Sabadell SA за около 900 млн. евро, което ще я превърне във втория най-голям застраховател в Испания, пише Bloomberg.

Zurich ще заплати около 770 млн. евро за живото и пенсионно застрахователните компании на Sabadell и около 130 млн. евро за подразделението за общо застраховане, се казва в електронно съобщение на компанията разпространено днес. От Zurich смятат да управляват подразделенията и да ги консолидират.

Покупката включва 25-годишно споразумение за продажбата на продуктите на Zurich в животозастраховането, пенсионното застраховане и общото застраховане чрез испанската клонова мрежа на Sabadell, която е най-голямата търговска банка в областта Каталуния. От Zurich обявиха вчера, че са се отказали да наддават за застрахователното подразделение на Royal Bank of Scotland Group.

Швейцарският застраховател, който съкрати част от служителите си във Великобритания и Северна Америка, възнамерява да достигне 2.4 млрд. спестени разходи и увеличение на премийните приходи до 2010 г., докато в същото време поддържа нивото на възвращаемостта на собствения капитал.

Sabadell очаква капиталова печалба в размер на 512 млн. евро след данъчно облагане, се казва в съобщение на компанията.